Σακχαρώδης Διαβήτης και ορθή διατροφή

0
2064

Μέρη του κειμένου είναι από τον:
Οδηγό διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Hellenic Diabetes Assosiation) / www.ede.gr και τις ιατρικές εκδόσεις Ζήτα.  Για περαιτέρω πληροφόρηση επισκεφθείτε το site.

Μέσα από τον οδηγό αυτόν μπορούμε να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για την ορθή διατροφή των ατόμων που πάσχουν από ΣΔ αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται να βελτιώσει τη διατροφή του (βασικά τον τρόπο που τρώμε).

ΣΔ και απώλεια βάρους:

  • Υποθερμική δίαιτα (δηλαδή μέσω της τροφής λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος το οποίο μέχρι στιγμής έχουμε).
  • Ποικιλία τροφών (πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) αλλά και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Προσοχή:  Οπωσδήποτε τα άτομα με ΣΔ θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και το διαιτολόγο τους (αν δεν έχετε, πείτε στο γιατρό σας να σας συστήσει και να ακολουθείτε το όποιο συνεργαζόμενο πρόγραμμα/διαιτολόγιο τους).

  • Προσπαθήστε να μην τρώτε γρήγορα. Μασάτε αργά το φαγητό σας για να προλάβει ο εγκέφαλος (κέντρο πείνας) να κορεσθεί.
  • Τσιμπολόγημα τέλος. Διαταράσσονται οι τιμές του σακχάρου και βεβαίως η βελόνα της ζυγαριάς (πάει προς τα πάνω μιας και εύκολα μπορούμε να αυξήσουμε το βάρος μας…)
  • Αφού περιορίσετε την ποσότητα του ψωμιού που θα καταναλώσετε ανά γεύμα, η σχέση (του ψωμιού) με το λάδι θα πρέπει να μην είναι αμοιβαία, μιας και οι βουτιές στο λάδι από μπουκιές ψωμιού ή/και το “καθάρισμα” του πιάτου στο τέλος κάθε γεύματος είναι απαγορευμένες… Αν προτιμήσετε φαγητό λαδερό ή με σάλτσα, σερβίρετε το με τρυπητή κουτάλα!
  • Αν δεν πεινάτε αλλά δείτε φαγητό ή κάτι που τρώγεται (γλυκό, snack κλπ.), μην το φάτε, κρατηθείτε! Αποδεδειγμένα τα άτομα με παχυσαρκία τρώνε στη θέα εδεσμάτων ακόμη και όταν δεν πεινούν (αυτό έχει να κάνει κυρίως με άτομα που κατά την παιδική ηλικία πιεζόντουσαν να φάνε ακόμη και όταν είχαν χορτάσει…)
  • Προσπαθήστε να έχετε συγκεκριμένες ώρες που τρώτε, δηλαδή να έχετε πρόγραμμα. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε χωρίς να παρακολουθείτε τηλεόραση (ή κινηματογράφο) διότι πολλές φορές τρώμε ασυναίσθητα χάνοντας τον έλεγχο…

Για το τέλος παραθέτω το εξής που έχει να κάνει με τη διατροφή του ανθρώπου από τους πρώτους μήνες/έτη της ζωής του:

“Έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι διαιτητικές συνήθειες που αποκτά ένα παιδί κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του. Καλό είναι να αποφεύγουμε να πιέζουμε τα παιδιά να τρώνε όταν δεν πεινούν. Η σωστή διατροφή αρχίζει από τη βρεφική ηλικία. Δε θα πρέπει να έλθει το παιδί σε επαφή με γλυκιές τροφές εάν δε δοκιμάσει πρώτα όλο το εύρος των φρούτων και λαχανικών. Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς στην προσπάθεια τους να προσφέρουν στο παιδί τους γεύσεις που οι ίδιοι προτιμούν είναι να δίνουν στο παιδί τους να δοκιμάζει γλυκά π.χ σοκολάτα πολύ νωρίς, ήδη από τη βρεφική του ηλικία, και να καμαρώνουν για τις αντιδράσεις του.”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.