Σύμπλεγμα βιταμινών B&C

0
2888

Εδώ και λίγους μήνες έχω ξαναρχίσει να λαμβάνω βιταμίνες/ύστερα από μία κουβέντα που είχα με άτομο το οποίο είναι πολύ “υπέρ” των βιταμινών/συμπληρωμάτων* για τον οργανισμό μας.

Άρχισα με καθαρή βιταμίνη C (ascorbic acid) και πιο συγκεκριμένα με δόση 1000mg ο μήνας όμως τελείωσε όπως και οι κάψουλες, έτσι πέρασα μιάμιση εβδομάδα χωρίς λήψη βιταμινών. Είδα διαφορά στην ενεργητικότητα μου (η συνεχόμενη κόπωση που έχω σχεδόν κάθε μέρα όλο το έτος είχε περιοριστεί/εξαλειφθεί) και στην απόδοση στο γυμναστήριο (μικρή όμως).

Από εχθές λοιπόν άρχισα ξανά τη βιταμίνη C αλλά αυτή τη φορά παρέα με τη βιταμίνη B και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το σύμπλεγμα των βιταμινών B δηλαδή, διότι θέλω να επιτύχω και σταδιακή λάμψη της επιδερμίδας μου (μιας και σιγά-σιγά μπαίνουμε και στο προ-εορτών, χριστουγέννων κ.α της εποχής αυτής…).

Το σύμπλεγμα B περιλαμβάνει τις εξής βιταμίνες:

Β1 δηλαδή τη θειαμίνη (πνευματική διαύγεια, υγεία νευρικού συστήματος, πνευματική ισορροπία κ.α)

Β2/G δηλαδή τη ριβοφλαβίνη (βοηθά το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, ωφελεί στη δράση αλλά και στη μη κόπωση των ματιών κ.α)

B3 δηλαδή τη νιασίνη/νικοτινικό οξύ/νιασιναμίδιο/νικοτιναμίδη (απαλύνει τις γαστρικές διαταραχές αλλά και βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος, επίσης είναι σημαντική για τη σύνθεση των ορμονών των δύο φύλων κ.α)

Β6 δηλαδή την πυριδοξίνη (καταπολεμά τη ναυτία, τους μυϊκούς σπασμούς, τις κράμπες κ.α)

Β12 δηλαδή τη κοβαλαμίνη/κυανοκοβαλαμίνη (και “κόκκινη βιταμίνη”).

 

Σημείωση: επειδή το θέμα περί βιταμινών δεν είναι απλό και εύκολο, εν καιρώ θα δημοσιεύω άρθρα για κάθε μία βιταμίνη ξεχωριστά… 😀

* από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά φαρμακεία και όχι τις όποιες mlm εταιρείες που “πουλάνε” δήθεν συμπληρώματα κ.α

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.