
Στην Αγιουρβέδα (Ayurveda/όπου ayus=ζωή,ζωτική δύναμη, υγεία & veda=ολοκληρωμένη γνώση, επιστήμη) όλες οι τροφές&τα βότανα ταξινομούνται με βάση τις έξι γεύσεις:
- γλυκό-πατάτα,ρύζι κλπ.
- ξινό-λεμόνι, σπανάκι κλπ.
- αλμυρό-μεταλλικά άλατα, φύκια κλπ.
- δριμύ-βασιλικός, γαρύφαλλο κλπ.
- πικρό-αγκινάρα, πικρομάρουλο κλπ.
- στυφό-φασκόμηλο, μύρτιλλο κ.α
Οι κατηγορίες όπου είναι χωρισμένες οι τροφές, πιστεύεται πως δρουν/βοηθούν το σώμα αυξάνοντας ή μειώνοντας τις τρείς διαθέσεις:
- κάφα (νερό ή φλέγμα)
- πίτα (φωτιά ή χολή) και
- βάτα (αέρας ή άνεμος)
Οι διαθέσεις θεωρούνται υποπροϊόντα της πέψης οπότε, αν η τροφή που καταναλώνεται τείνει προς μία διάθεση/κατηγορία, τότε σίγουρα θα ακολουθήσει έλλειψη ισορροπίας και αρρώστια. 🙁
Η συνηθισμένη δίαιτα/διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει λοιπόν και τις έξι γεύσεις σε καλή αναλογία, ενώ στην ασθένεια πρέπει να δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένες (γεύσεις) ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία. 🙂
Τέλος, ο σωστός συνδυασμός γεύσεων-θεωρείται πως-παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ομαλή εξέλιξη του οργανισμού. 🙂 π.χ στα παιδιά δίνεται σε τακτική βάση ειδικά σκευάσματα βοτάνων και από τις έξι γεύσεις!
Βιβλιογραφική πηγή: The herb society’s complete medicinal herbal(Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων),Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλελλής, 2000,σελ.25. ISBN: 960-7555-03-1
Εμένα μου άνοιξες την όρεξη…