Έλαια μπάνιου (Bath oils)

0
1456

1453540131_068f02cf75Έλαια μπάνιου είναι τα ελαιώδη υδρόφοβα συστατικά, προστατευτικά του δέρματος σε χρήση στη διαδικασία του λουτρού ή  του ντους.

Τα έλαια μπάνιου περιέχουν :

  • Ορυκτά ή φυτικά έλαια.
  • Υδρόφιλες γαλακτοποιημένες ουσίες όπως  PEG 40 castor oil ή αιθοξυλιομένο κικινέλαιο.
  • Άρωμα και χρώμα.

Διατείθενται κυρίως δύο βασικοί τύποι ελαίων μπάνιου :

α) Διάχυτα έλαια (dispersible oils) / περιέχουν ορυκτέλαιο και γαλακτοματοποιητές σε μεγάλη ποσότητα, άρωμα και λανολίνη.

β) Επιπλέοντα έλαια ( floating or spreading oils) / περιέχουν τα ως άνω συστατικά αλλά σε μικρότερη ποσότητα γαλακτοματοποιητές, φυτικά έλαια και ελαική ακοόλη.

γ) Έλαια τύπου πεταλίδας (beads oils) /  είναι σπανιότερα και περιέχουν επιφανειοδραστικό (όπως το εξαμεταφωσφορικό νάτριο) το οποίο αφήνει σκόνη πάνω στο δέρμα.

Τα έλαια μπάνιου συνιστώνται :

  • Ως συμπληρωματική αγωγή σε νοσήματα όπως ατοπική δερματίτιδα, ιχθύαση κ.α
  • Σε άτομα με ξηρό δέρμα / ώριμο / μετεμμηνοπαυσιακό κ.α
  • Σε άτομα τα οποία λόγω εργασίας κ.α χρειάζονται συχνό πλύσιμο με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ξηρό δέρμα.

Τέλος τα διάχυτα έλαια επικάθονται λιγότερο στο δέρμα οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο κανονικό όσο και στο λιπαρό δέρμα. Τα επιπλέοντα έλαια είναι καλύτερα για το ξηρό δέρμα ενώ τα έλαια τύπου πεταλίδας έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί επειδή δεν βοηθούν στην αναλίπανση του δέρματος. Σπανιότατα μπορούν να αναπτύξουν τοπικό ερεθισμό ή και παρουσία κίτρινης χρώσης στο δέρμα.

Η διάρκεια του μπάνιου με έλαια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά ενώ η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται μεταξύ 34 – 36 βαθμών C.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.