Μόσχος (musk ambrette)

1
284

Όλοι και όλες λίγο πολύ θα έχετε συναντήσει τη λέξη ‘musk’ είτε ως «τίτλο» σε άρωμα ή κολώνια, είτε ως συστατικό σε αρωματική πυραμίδα ανάλυσης κάποιας μυρωδιάς που έχετε αγοράσει, δειγματιστεί ή διαβάσει σε κάποιο περιοδικό ομορφιάς…

Τι είναι λοιπόν το περιβόητο musk ;

άραγε αυτό το ελαφάκι ξέρει πόσο "μοσχομυρωδάτο είναι"....:-)
άραγε αυτό το ελαφάκι ξέρει πόσο "μοσχομυρωδάτο είναι"....:-) photo by Gilmoth.

Είναι ουσία με έντονο άρωμα (moschus moschiferus) προερχόμενη από ένα θηλαστικό ζώο που μοιάζει με ελάφι. Η ουσία αυτή εκκρίνεται από τους αδένες του ζώου και συγκεκριμένα από ένα μικρό σάκο που βρίσκεται κάτω από το υπογάστριο του (musk bag). Βεβαίως την ίδια ουσία μπορούμε να βρούμε και από άλλα ζώα αλλά πλέον παρασκευάζεται συνθετικώς.

Στην ουσία αυτή η οποία είναι χρώματος καστανού, ελαιώδης (λιπαρή) και αρωματική μπορούμε να βρούμε : χοληστερόλη, λίπος, κήρους (κεριά) έντονο άρωμα (muskone) κ.α

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη αρωματοποιΐα αλλά και σε καλλυντικά παρασκευάσματα όπως κρέμες, σαπούνια αφρόλουτρα και είδη περιποίησης της αντρικής επιδερμίδας.

Σαν ουσία είναι εξαιρετικά φωτοευαίσθητη! Σπανίως μπορεί να προκληθεί χρόνια ακτινική δερματίτιδα αλλά και αλλεργική δερματίτιδα από επαφή κολώνιας σε λοσιόν για μετά το ξύρισμα.

Το συστατικό musk ανήκει σε μία κατηγορία 14 αρωματικών ουσιών που είναι «υπεύθυνες» για αλλεργική δερματίτιδα από επαφή, oπότε προσοχή στη χρήση του…όσο και να σας αρέσει…;-)

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.