Μέθοδοι συλλογής αρωματικών (αιθέριων) ελαίων:
1) Απόσταξη:
Χρησιμοποιείται ατμός ή βρασμένο νερό για να διαχωριστεί το αιθέριο έλαιο (από το νερό).
2) Απόσπαση με διαλυτικό:
Γίνεται όταν το μέρος από το οποίο θα συλλέξουμε το αρωματικό έλαιο τοποθετείται σε γυάλινο σωλήνα μαζί με αλκοόλη (οινόπνευμα)/πετρέλαιο ή άλλο πτητικό υγρό. Το διαλυτικό υγρό “διαπερνά” το φυτικό υλικό και όταν αποδεσμεύεται, οι αρωματικές ουσίες έχουν “συγκρατηθεί”.
3) Εκπίεση:
Εδώ τα αιθέρια έλαια πιέζονται έξω από τα στοιχεία που τα φέρουν. Για παράδειγμα, συλλέγουμε αιθέρια έλαια από το φλοιό του μοσχολέμονου (lime) πιέζοντας τον φλοιό του.
4) Εξαγωγή:
Άοσμο στρώμα λίπους (πομάδα), σε ειδικά φράγματα, απορροφά τις αρωματικές ουσίες π.χ στρώματα από ροδοπέταλα αρωματίζουν τη λιπαρή ουσία… 😉
5) Έμβρεγμα:
Και εδώ η διαδικασία θυμίζει την προηγούμενη μιας και στρώμα ζεστού λίπους απορροφά τις αρωματικές ουσίες από τα στοιχεία που τα φέρουν.