Άμυλο/Starch

1
2054

Άμυλο (starch), το βρίσκουμε στις πατάτες, στο ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι αλλά και σε άλλα φυτικά τρόφιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι σκόνη προσροφητική ελαιωδών εκκρίσεων, αλλά και επικαλυπτική μ’ευρεία χρήση στα καλλυντικά μείγματα. Χημικώς είναι σύμπλεγμα πολυμερές αποτελούμενο από: αμυλόζη (27%) και αμυλοπηκτίνη (73%).

Οι αμυλούχες πούδρες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των καλλυντικών (starch powders), αφορούν αιθέρες αμύλου, ενώ διατίθενται και ακρυλικά πολυμερή αμύλου (starch acrylate copolymer).

Στην όψη είναι: κοκκία λευκά, άοσμα, άγευστα, διαμέτρου 5-6μm, είναι επίσης υγροσκοπικά και διαλυτά στο ζεστό νερό αλλά αδιάλυτα στο κρύο νερό και την αλκοόλη. Τα βρίσκουμε αυτούσια σε καλλυντικές συνθέσεις ή ως κολλοειδές διάλυμα σε ποικίλες καλλυντικοτεχνικές μορφές.

Το “καλό” άμυλο έχει τα εξής χαρακτηριστικά/ιδιότητες:

  • “Γλυστρά” στην επιδερμίδα χωρίς να “κολλάει”.
  • Προσροφά ανεπιθύμητες ελαιώδεις εκκρίσεις του δέρματος χωρίς να καθιζάνει μ’αυτές αντιαισθητικά.
  • Παρεμποδίζει στα μίγματα την ανάπτυξη μικροβίων λόγω την εμπεριεχόμενης σ’αυτό μικρής ποσότητας φορμαλδεΰδης.
  • Είναι στείρο μικροβίων (δηλαδή δεν παράγει μικρόβια).

Για τους παραπάνω λόγους προτιμάται από τη χρήση του τάλκη (talc).

Χρησιμοποιείται σε:

Άχρωμες πούδρες όλων των ειδών (και βρεφών) και αποτελεί συστατικό σε: blushers (rouge, “κόκκινο” για τις παρειές), κραγιόν για τα χείλη, τριχοβαφές, κρέμες μαλακτικές και κρέμες προστατευτικές. Σε προϊόντα υγιεινής όπως: ξηρά σαμπουάν αλλά και ως αντιιδρωτικό ως επικαλυπτική σκόνη παραγώγων αλουμινίου κ.α

Το καλύτερο άμυλο είναι αυτό που προέρχεται από το λευκό ρύζι (και για αυτό προτιμάται εδώ και αιώνες από τις γυναίκες της Ιαπωνίας τόσο αυτούσιο πάνω στο δέρμα αλλά και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά). Επιπλέον δημιουργεί ένα λευκό πέπλο πάνω στη επιδερμίδα, αρχικό ζητούμενο των ασιατικών λαών! 😉

 

Σημείωση: το άμυλο είναι βασικό συστατικό διαφόρων προϊόντων για το σιδέρωμα και ειδικά για το κολλάρισμα των ρούχων…

 

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, Αθήνα. ISBN: 960-7308-87-5 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.