Τάγγιση προϊόντων (rancidity/rancidness)

0
1989
Τάγγιση/rancidity:μπορείτε να "δείτε" τη διαδικασία 😉

Όταν ακούμε πως κάποιο προϊόν έχει “ταγγίσει”, τότε μας έρχεται στο μυαλό πως το προϊόν αυτό έχει αλλοιωθεί/χαλάσει.

Μπορεί να γίνει η διαδικασία αυτή σε κάθε δερμοκαλλυντικό προϊόν, κυρίως συναντάται πιο συχνά σε λιπαρά προϊόντα όπως θρεπτικές (λιπαρές) κρέμες, έλαια και κραγιόν.

Στην τάγγιση διασπώνται τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα το καλλυντικό αλλά και το έλαιο (που χρησιμοποιούμε ως βρώσιμο π.χ ελαιόλαδο) να αποκτήσει αυξημένη οξύτητα. Όταν λοιπόν το έλαιο/προϊόν μείνει για αρκετό καιρό αχρησιμοποίητο ή η φύλαξη του γίνει κάτω από ακατάλληλες συνθήκες* τότε ταγγίζει.

Μην ξεχνάτε λοιπόν πως όταν το καλλυντικό προϊόν έχει διαφορετική οσμή,γεύση/μορφή-υφή(π.χ διαχωρισμός 2 φάσεων) και αποτέλεσμα (π.χ στο make up) τότε έχει επέλθει στη διαδικασία της τάγγισης… :-(Πετάξτε το!

* έχει έρθει συχνά σε επαφή με το περιβάλλον ή η συσκευασία όπου φυλάσσεται δεν κλείνει καλά, η αύξηση θερμοκρασίας αυξάνει τις πιθανότητες τάγγισης όπως και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.