Τσίλι ή καγιέν…το καυτερό ;-)

0
947

καίει αλλά αρέσει... 😉

Capsicum Frutescens ή καγιέν ή τσίλι ή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ή όπως αλλιώς το γνωρίζετε εσείς…

Έφτασε σε εμάς από την Ινδία το 1548 και ονοματιζόταν ως πιπεριά Τζίνι. Είναι πολύ καυτό, δριμύ και ξηραντικό. Περιέχει αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα και βιταμίνες A, B1 & C. Το καροτένιο επίσης αλλά και έλαια έχουν μεγαλύτερη θέση στη σύσταση αυτού.

Ο καρπός λοιπόν του καγιέν αυξάνει τη ροή του αίματος, ανοίγει την όρεξη αλλά δρα θετικά και στη λειτουργία του στομάχου μιας και ανακουφίζει από τη δυσπεψία (και ενεργοποιεί τις ενέργειες του γιάνγκ).

Στο καγιέν, μάλλον η χρήση του έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες αλλά και ιδιότητες παραγωγής ιδρώτα δηλαδή ιδρωταγωγές! Ότι πρέπει δηλαδή για το κρυολόγημα και δε για εμπύρετες καταστάσεις… Αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα και βραχνάδα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με τη χρήση του τσίλι.

Προσοχή οι σπόροι μπορεί να είναι τοξικοί!!!

Από τον καρπό μπορούμε να παρασκευάσουμε έγχυμα, βάμμα, κομπρέσα, αλοιφή, έλαιο με έγχυση λάδι για μασάζ και υγρό για γαργάρες! 😉

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.