Ορολογία

Rubus Idaeus ή αγριόβατος (rasberry/red rasberry). Από τα φύλλα του βάτου μπορείτε να φτιάξετε έκγχυμα (για τη διευκόλυνση του τοκετού) ή βάμμα (για πληγές/φλεγμονές, ιδανικό για στοματικές άφθες) ή και να κάνετε πλύσεις (πληγών, ελκών και κιρσώδων ελκών). Τα φύλλα περιέχουν φραγκαρίνη (τονωτικό της μήτρας), ταννίνες και πολυπεπτίδια. Σε επόμενο άρθρο...
Γλυκερίνη Την ουσία γλυκερίνη ή γλυκερόλη συναντάμε πολύ συχνά σε αρκετά καλλυντικά προϊόντα αλλά και παραφαρμακευτικά. Συνήθως μας είναι γνωστή από τις παλαιές και κλασσικές κρέμες για τα χέρια γλυκερίνης. Ας μάθουμε όμως λίγα πράγματα για αυτή. Η γλυκερίνη είναι παραδοσιακή υγροσκοπική ουσία με μεγάλες υδατικές ικανότητες αλλά και καλός παράγοντας διασποράς καλλυντικών παρασκευασμάτων....
Αμυγδαλέλαιο. Λίγα (ή και περισσότερα) λόγια για αυτό μιας και το βρίσκουμε στα περισσότερα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε! ;-) To έλαιο αυτό είναι από τις πιο παλαιές μαλακτικές και αρωματικές ουσίες, που όμως έχει αρχίσει να αντικαθίστανται από νεότερες. Βεβαίως χρησιμοποιείται ακόμη σε πληθώρα καλλυντικών. :-) Το αμυγδαλέλαιο είναι φυσικό τριγλυκερίδιο. Προέρχεται από τη...
Αμφοτερικά (amphoterics) καλούνται οι ουσίες που χαρακτηρίζονται από την ικανότητα τους να σχηματίζουν ιόντα με θετικό και αρνητικό φορτίο (αν ανατρέξετε στη χημεία της δευτέρας γυμνασίου θα το δείτε). Στην κοσμετολογία/χημεία & σύσταση των καλλυντικών χρησιμοποιούνται ως επιφανειοδραστικές ουσίες με ήπιες απορρυπαντικές ιδιότητες π.χ βηταιΐνες και αλκυλο-αμινο-οξέα.   Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές,...
Άμυλο (starch), το βρίσκουμε στις πατάτες, στο ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι αλλά και σε άλλα φυτικά τρόφιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι σκόνη προσροφητική ελαιωδών εκκρίσεων, αλλά και επικαλυπτική μ'ευρεία χρήση στα καλλυντικά μείγματα. Χημικώς είναι σύμπλεγμα πολυμερές αποτελούμενο από: αμυλόζη (27%) και αμυλοπηκτίνη...
Το βούτυρο shea από το Butyrospermum parkii ή (shea butter ή βούτυρο karité) είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό ή σε απόχρωση ιβουάρ λίπος το οποίο εξάγεται από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου shea δηλαδή του Vitellaria paradoxa tree (Shea Tree)*. Στην Αφρική* *το shea butter χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική, βεβαίως κάποιες φορές χρησιμοποιείται και από...
2,908ΥποστηρικτέςΚάντε Like
206ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα