Hypericum perforatum/Βάλσαμο (part one)

1
1161
Hypericum perforatum

Το hypericum perforatum έχει πολλές ονομασίες… Βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, περίκη, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου βότανο, υπερικό (το διάτριτον).

Μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα σε πληθώρα τόσο στη Μακεδονία όσο και στα νησιά μας! 🙂

Λέγεται ότι πήρε το όνομα “βότανο του Αγίου Ιωάννου πρόδρομου” από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ που με τη χρήση του βοτάνου θεράπευαν τις πληγές τους στις μάχες των Σταυροφοριών. Πιστευόταν επίσης πως το βάλσαμο “ξόρκιζε” το κακό πνεύμα (και για αυτό οι τότε παράφρονες υποχρεώνονταν συχνά να πίνουν το έγχυμα του…). Λόγω χρώματος (κίτρινο) συνδεόταν με την “χολερική” διάθεση και το έδιναν σε άτομα τα οποία παρουσίαζαν ίκτερο αλλά και υστερική διάθεση… Τέλος σε παλαιά βοτανολόγια αναφέρεται ως tutsan (Hypericum androsaemum – Υπερικόν το ούλον), από τη γαλλική

υπερικό ανθισμένο

λέξη toutsain ή πανάκεια που τότε χρησιμοποιούταν για κακώσεις και φλεγμονές.

Ο χαρακτήρας του βοτάνου αυτού είναι: γλυκόπικρος, ψυχρός και ξηραντικός. Τα συστατικά του είναι: γλυκοσίδες, φλαβονοειδή (και ρουτίνη: πτητικά έλαια, τανίνες και ρητίνη). Οι δράσεις του είναι: στυπτικό, αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, κατασταλτικό και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος.

Βιβλιογραφική πηγή: Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων (της εταιρείας βοτάνων/The Herb Society’s complete medicinal herbal), Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής, Αθήνα. σελ.68

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.