Δίκταμνος / Origanum dictamnus (Amaracus dictamnus)

0
1738

Δίκταμνος / Origanum dictamnus (Amaracus dictamnus). Επίσης ονομάζεται και δίκταμο, αδίχταμος, δίταμος, έρωντας,στοματόχορτο και μαλλιαρόχορτο.

Είναι βοτάνι πολύ γνωστό σε όσους ζουν/κατάγονται από την Κρήτη. Πλέον είναι (σχετικά) δυσεύρετο…επίσης καλλιεργείται δύσκολα.

Το προερχόμενο αιθέριο έλαιο εξ αυτού, το οποίο εξάγεται με απόσταξη των ανθισμένων κορυφών του, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στην παραγωγή bitters/vermouth. Περιέχονται μεταξύ των άλλων πουλεγόνη, θυμόλη και καρβακρόλη.

Για να δούμε όμως τι ιδιότητες έχει ο δίκταμος… Σίγουρα έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και βοηθάει στη χώνεψη. Έχει αντιμικροβιακές & αντισηπτικές ιδιότητες, είναι επίσης ανθελμινθικό αντιαιμορραγικό και επουλωτικό. Επουλώνει, έχει όμως ιδιότητες εμμηναγωγικές, σπασμολυτικές αλλά καταπραΰνει της νευρικές διεγέρσεις.

Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά από επίσης ελληνική εταιρεία μάσκα προσώπου η οποία περιέχει δίκταμο για την της επιδερμίδας. Βεβαίως ο δίκταμος/το δίκταμο σαν γνήσιο ελληνικό βοτάνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως εξής:

Σαν αφέψημα (ο πιο κλασσικός τρόπος), σαν έκχυμα για πιο “επείγουσες” καταστάσεις αλλά επίσης με τη “συνδρομή” από κρασί ή ρακί για την παρασκευή βάμματος! Βεβαίως μπορεί να  χρησιμοποιηθεί σαν κλασσικό επίθεμα/κατάπλασμα, επίσης η σκόνη από το δίκταμο μπορεί χρησιμοποιηθεί σαν αντιαιμορραγικό&επουλωτικό φάρμακο αλλά και ως αντιμικροβιακό/αντισηπτικό. Τέλος, μπορεί να κατασκευαστεί τονωτικό κρασί ή ρακί! 😉

 

Βιβλιογραφική πηγή: Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων, Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής, Αθήνα 2000. ISBN 960-7555-03-1

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.