Citrus nobilis (mandarine/tangerine)

3
1035
Λατρέψτε το αρωμά του! (photo by flickr and Dmitry Valberg)

Αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι/μανταρίνι**) αλλά και νεράντζι, περγαμόντο, μοσχολέμονο (lime) και λεμόνι 🙂 βρίσκουμε συχνά τόσο σε αρώματα,καλλυντικά προϊόντα (κρέμες, αφρόλουτρα, λοσιόν κ.α) αλλά και σε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι!

Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για αρωματικούς σκοπούς μιας και είναι κύριο συστατικό σε αναρίθμητα αρώματα και κολώνιες αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς επίσης. 🙂

Λίγα λόγια λοιπόν για τα εσπεριδοειδή…

Η πορτοκαλιά προέρχεται από την Κίνα. Είναι πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο και μέχρι τον Μεσαίωνα ήταν η ευνοούμενη των Αράβων ιατρών. Το 16ο αιώνα όμως μία Ιταλίδα πριγκίπισσα η Άννα Μαρία ντε Νερόλα λέγεται πως ανακάλυψε ένα έλαιο που εξάγεται από τα άνθη και το χρησιμοποιούσε για να αρωματίσει τα γάντια της! Το γνωστό λοιπόν έλαιο νερολί* – από την οποία έγινε γνωστό – παρέμενε απαγορευτικά ακριβό.

Οι Κινέζοι παραμένουν οι φανατικότεροι οπαδοί των “φαρμακευτικών πορτοκαλιών”, χρησιμοποιούν κυρίως τα πικρά πορτοκάλια της Σεβίλλης (citrus aurantium) και τα πιο γλυκά μανταρίνια και σατσούμα (citrus reticulata).

* το έλαιο neroli εξάγεται από τα άνθη του πικρού πορτοκαλιού και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες αλλά και ηρεμιστικές. Έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες – ιδανικό για το ξηρό δέρμα αλλά και για την επιδερμίδα με έντονη ευρυαγγεία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάρροια.

** το αιθέριο έλαιο από μανταρίνι (citrus nobilis) χρησιμοποιείται σε θεραπείες προσώπου τόσο για το λιπαρό δέρμα όσο και για την ακμή! 😀 Το άρωμά του είναι ιδανικό για τον αρωματισμό του χώρου – είτε σε θερμαινόμενο νερό είτε σε νερό για το πλύσιμο χώρου και αντικειμένων 😉. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μη χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή!

Βιβλιογραφική πηγή: The herb society’s complete medicinal herbal by Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής 1994, σελ.49

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] δραστικά συστατικά από βιολογικής προέλευσης: μανταρίνι (mandarin), λεμόνι (lemon) και αμαμελίδα (amamelis /witch […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.