Κράμπα-διάστρεμμα(στραμπούληγμα)-θλάση

0
1694
τα κάτω άκρα είναι πιο "ευπαθή" σε θλάσεις/κράμπες και διαστρέμματα... 🙁

Δυστυχώς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας παθαίνουμε κράμπα, διάστρεμμα ή θλάση… 🙁 Λίγα λόγια λοιπόν για το τι είναι και για το τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που μας συμβεί.

  • Κράμπα: Είναι μυικός σπασμός του άκρου (άνω ή κάτω). Γίνεται απότομα, αθέλητα και είναι αρκετά επώδυνος. Συμβαίνει συνήθως λόγω απώλειας υγρών και αλάτων ή λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Σε περίπτωση που συμβεί τεντώνουμε το άκρο και το μαλάσσουμε. Συστήνεται λήψη αρκετού νερού.
  • Διάστρεμμα (στραμπούληγμα): Ρήξη ( δηλαδή σπάσιμο) συνδέσμων στην άρθρωση. Παρατηρείται πόνος, οίδημα (πρήξιμο)&μελάνιασμα. Σε περίπτωση που συμβεί πρέπει η άρθρωση να δεθεί (εφ’όσον είναι ανοικτή) με στέρεο επίδεσμο βρεγμένο σε κρύο νερό. Οι κινήσεις πρέπει να περιοριστούν. Απαγορεύονται μαλάξεις, εντριβές και θερμά μπάνια. Ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να είναι από 1 έως 10 εβδομάδες.
  • Θλάση: Καλείται ο τραυματισμός του μυός ή και τένοντα. Μπορεί να συμβεί λόγω άρσης (δηλαδή τραβήγματος/δηλαδή μερική ρήξη) ή κοψίματος του μυός (ολική ρήξη). Τι πρέπει να κάνετε; Ακινητοποίηση με ψυχρά επιθέματα, τοπική πίεση συνίσταται προς αποφυγή πρηξίματος. Η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 8 εβδομάδες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.