Το άρθρο θα σας πει κάποια πραγματάκια για την original φράουλα 😀 (και όχι για αυτή που βλέπουμε και ενίοτε τρώμε…και συνήθως προέρχεται από κάποιο θερμοκήπιο…. 🙁 ).
Fragaria Vesca ή Φραγκάρια η λεπτή ή Αγριοφραουλιά κλπ.
Ο καρπός της φράουλας τα φύλλα και η ρίζα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τη φαρμακευτική. Η ρίζα της ήταν πολύ καλό “φάρμακο” για τη διάρροια και οι βλαστοί της για τις πληγές…
Ο καρπός της φράουλας ιδανικοί για τις φλεγμονές του συκωτιού αλλά και για το γαστρικό κάψιμο.
Χαρακτηριστικά του καρπού της είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους από εμάς μιας και είναι ένα φρούτο που πολύ προτιμάται…
Δροσερή και υγρή αλλά παράλληλα γλυκειά και ξινή η γεύση της. Περιέχει ταννίνες, γλίσχρασμα, σάκχαρα, οξέα, σαλικυλικά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες B,C και E.
Η δράση της είναι: Στυπτική, επουλωτική, διουρητική, καθαρτική, τονωτική (για το ήπαρ) και καθαριστική (για το ήπαρ ξανά…).
Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε νωπά είτε ξερά για τη διάρροια αλλά και για τις πεπτικές διαταραχές.
Tip ομορφιάς: Η φράουλα έχει και λευκαντικές ιδιότητες στην επιδερμίδα. Μπορεί ο καρπός της να πολτοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα πάνω στην επιδερμίδα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα! 😀
Επίσης με τον ίδιο τρόπο οι πολτοποιημένες φράουλες μπορούν να ανκουφήσουν την επιδερμίδα από το ηλιακό κάψιμο μετρίου βαθμού… 😉