Μιας και είναι καθαρά Δευτέρα, είπα να ανεβάσω ένα σχετικά επίκαιρο αρθράκι 🙂
Σησαμέλαιο λοιπόν! (Ξέρετε… χαλβάς, ταχίνι κ.α που κατακλύζουν τις μέρες αυτές την ελληνική αγορά).
Είναι μαλακτική φυτική ουσία, που υποκαθιστά το ελαιόλαδο αλλά και άλλα μαλακτικά προϊόντα (καστορέλαιο κ.α).
Το σησαμέλαιο εξάγεται από τους σπόρους ενός φυτού το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Sesamum indicum… (Υπάρχει κατεργασία με ελαιόλαδο) και αποτελείται από γλυκερίδια λιπαρών οξέων όπως : ελαϊκού, λινολαικού, παλμιτικού και στεατικού. Σε μικρότερο βαθμό ανευρίσκεται σησαμίνη, σησαμόλη και σησαμολίνη.
Η μορφή / τα χαρακτηριστικά του ελαίου αυτού είναι χρώματος υποκίτρινου, σχεδόν άοσμο, αδιάλυτο στο νερό και ελαφρώς διαλυτό στην αλκοόλη (οινόπνευμα). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως αντιοξειδωτική ουσία σε κάποια καλλυντικά παρασκευάσματα. Το βρίσκουμε σε καλλυντικά παρασκευάσματα συνήθως σε κρέμες, γαλακτώματα έλαια και λοσιόν και σε ποσοστό από 40% μέχρι και 65%.
Περιέχεται πολύ συχνά σε παρασκευάσματα για τα νύχια, όπως : μαλακτικό περιωνυχίου, νυχιών αλλά και σε λευκαντικά παρασκευάσματα. Επίσης σε προϊόντα βρεφικής περιποίησης και προϊόντα για το αδυνάτισμα (π.χ κρέμες μασάζ).
Έχει αναφερθεί αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (σε συστατικά όπως η σησαμίνη, σησαμόλη και σησαμολίνη) 🙁
Βιβλιογραφική πηγή : Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου – Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος – Ι.Δ.Στρατηγός. εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, β’ έκδοση.