Περί κινέζικης ιατρικής

0
1245
images
το στοιχείο της φωτιάς όπως συμβολίζεται από την Κινέζικη γλώσσα 😉

Η κινέζικη ιατρική χαρακτηρίζεται από πέντε στοιχεία :

  1. Ξύλο: αντιπροσωπεύει την εποχή της άνοιξης, τη γεύση του ξυνού, το συναίσθημα του θυμού και μέρη του σώματος όπως το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, τους τένοντες και τα μάτια.
  2. Γη: αντιπροσωπεύει την εποχή του καλοκαιριού και δε το κατακαλόκαιρο! Τη γεύση του γλυκού, το συναίσθημα της στενοχώριας και μέρη του σώματος όπως η σπλήνα, το στομάχι,το στόμα και οι μύες.
  3. Φωτιά: αντιπροσωπεύει το καλοκαίρι, τη γεύση του πικρού, το συναίσθημα της χαράς και μέρη του σώματος όπως η καρδιά, το λεπτό έντερο, τη γλώσσα και τα αιμοφόρα αγγεία.
  4. Μέταλλο: αντιπροσωπεύει την εποχή του φθινοπώρου και τη δριμεία γεύση (δηλαδή την πολύ έντονη αίσθηση είτε από κάτι καυτερό ή όξινο κλπ.). Το συναίσθημα της λύπης και μέρη του σώματος όπως τους πνεύμονες, παχύ έντερο, μύτη και δέρμα.
  5. Νερό: αντιπροσωπεύει την εποχή του χειμώνα και τη γεύση του αλμυρού. Το συναίσθημα του φόβου και μέρη του σώματος όπως οι νεφροί, ουροδόχος κύστη, αυτιά, μαλλιά και οστά.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ουσιαστικά είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα που χρονολογείται περί το 2.500 π.Χ.

Τα κείμενα που γράφτηκαν τότε μελετώνται και εφαρμόζονται από τους γιατρούς, και ενώ έχουν γίνει πολλές προσθήκες στην βασική φιλοσοφία, πολύ λίγα έχουν αφαιρεθεί. Στην κινέζικη ιατρική , η ασθένεια θεωρείται σημείο δυσαρμονίας σε ένα άτομο ως σύνολο, έτσι το έργο που καλείται να επιτελέσει ο Κινέζος ιατρός είναι πάντα η υποκατάσταση της ισορροπίας ώστε να επιτραπεί στους θεραπευτικούς μηχανισμούς να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά.

Βιβλιογραφική πηγή: Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών Βοτάνων – The herb society’s complete medicinal herbal. Penelope Ody. Εκδόσεις Γιαλλελής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.