Κολώνια (cologne, toilet water)

1
1660
μία από τις πιο κλασσικές κολώνιες που σίγουρα έχουν αφήσει εποχή... :-)
μία από τις πιο κλασσικές κολώνιες που σίγουρα έχουν αφήσει εποχή... 🙂

Η κολώνια υπάγεται στην κατηγορία πολυσύνθετων προϊόντων για τον αρωματισμό και την καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Το όνομα προέρχεται από την Κολωνία, πόλη της Γερμανίας όπου και πρωτοπαρασκευάστηκαν οι κολώνιες!

Περιέχονται περί τα 3 – 5% αρωματικά έλαια σε αλκοολούχο διάλυμα. Η αλκοόλη στις κολώνιες εμπεριέχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στα αρώματα. Τα αρωματικά τους έλαια προέρχονται από πηγές :

  • Φυσικές : εκχυλίσματα κορμών, αποστάγματα καρπών, φυτών ή ανθέων όπως περγαμόντο, κανέλα, γιασεμί, ξύλα και ρητίνες.
  • Ζωικές : σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται κυρίως ζωικές εκκρίσεις όπως από κάστορα ή μόσχο άμπερετ (musk).
  • Συνθετικές : οργανικές ουσίες όπως αλκοόλες, ακετόνες και αλδεΰδες οι οποίες ανευρίσκονται σε ποσοστό μέχρι και 90% στα αρωματικά παρασκευάσματα!

Στις ψεκαζόμενες κολώνιες η σύνθεση αποτελείται από 80% αλκοόλη και 10% στεατικό νάτριο καθώς και σορβιτόλη, άρωμα και νερό.

Οι κολώνιες σε μορφή γέλης (gel) περιέχουν 60 – 70% αλκοόλη, αρωματικά έλαια, γαλακτοματοποιητές και νερό περί 30%.

Η μορφή τους εκτός από ψεκαζόμενα διαλύματα και γέλες μπορεί να συναντηθεί σε πάστα και ημιστέρεο ραβδίο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανισθούν από τη χρήση τους είναι ο τοπικός ερεθισμός, καύσος (κάψιμο), κνησμός (φαγούρα), αλλεργική ή εκζεματοειδής δερματίτιδα, φωτοευαισθησία και δερματίτιδα Berloque (υπερχρώσεις που ακολουθούν τη φορά των δαχτύλων). Σπανιότερα μπορεί να εκδηλωθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία ουρτικάρια (κνίδωση) από εισπνοή κολώνιας. Από συνδυασμό με μόρια χημικώς συγγενούς ουσίας μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.