Henna (mehndi και όχι μόνο…)

7
3636

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στη χέννα (henna), όχι μόνο στο τι είναι χέννα και στο πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο αφορά τις εφαρμογές της στην επιδερμίδα αλλά και λίγα λόγια στη διαδικασία και σε ότι έχει να κάνει με το μη μόνιμο tattoo από χέννα.

Η χέννα είναι ένα θαμνώδες φυτό το οποίο ευδοκιμεί στη Βόρεια Αφρική, Κεντρική Ασία, Αμερική , Ινδία και Αίγυπτο. Η χρωστική προέρχεται από την τριβή των αποξηραμένων φύλλων της, τα οποία τα βρίσκουμε σε μορφή σκόνης. Έχει θεραπευτικές, κοσμετολογικές (καλοπιστικές) και χρωστικές ιδιότητες.

Οι αποχρώσεις της χέννα κυμαίνονται από σκούρο καφέ, κόκκινο έως πορτοκαλί. Φυσική χέννα σε μαύρο χρώμα δεν υπάρχει. Η μαύρη χέννα είναι μείγμα φυσικής χέννα με χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν λάμψη στο tattoo και μεγαλύτερη ένταση στο χρώμα.

Η φυσική χέννα είναι ασφαλής κατά 99% αλλά υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στη φυτική χέννα και συγκεκριμένα στην ουσία “ναφθοκινόνη” που περιέχεται σε αυτή. Συμπτώματα είναι : φαγούρα,  ερεθισμός, βάρος στο στήθος (ακόμα και τρεις ώρες) μετά την εφαρμογή της χέννα στο δέρμα.

Συνήθως στη φυσική χέννα προστίθεται η χημική ουσία PPD ή “παραφαινυλενδιαμίνη” η οποία υπάρχει και στις βαφές μαλλιών και είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο.

Εάν επιθυμήτε να αφαιρέσετε το σχέδιο της φυσικής χέννα από την επιδερμίδα σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πλένετε πολύ συχνά την περιοχή με νερό και σαπούνι, να κάνετε απολέπιση ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε και κάποιο προϊόν self-tan!

Τεχνική Mehndi (Meh hen dee) :

Είναι παραδοσιακή ινδική τεχνική ζωγραφικής της επιδερμίδας και όχι μόνο.Υπάρχει πάνω από 500 έτη όχι μόνο στην Ινδία αλλά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνδέεται με τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο και με σημαντικά γεγονότα στην πορεία της ζωής του ανθρώπου. Συμβολίζεται με διάφορα σχέδια τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία αλλά στολίζουν το γυναικείο σώμα και για να μεταδώσουν ερωτικά μηνύματα στο άρρεν φύλο… Αρκετά γνωστές στο δυτικό κόσμο είναι οι παραστάσεις που κοσμούν τα άνω άκρα (κυρίως) με την ονομασία “Khamsa” για παράδειγμα khamsa με βατράχι, με φαλλικό σύμβολο ή με ζυγό.

httpv://www.youtube.com/watch?v=W_nlbfPHAHk

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η διάρκεια του tattoo από henna εξαρτάται από την ποιότητα της henna αλλά κυρίως από την επιδερμίδα στην οποία τοποθετείται. Η μέγιστη διάρκεια είναι 3 εβδομάδες αλλά το ξεθώριασμα της henna επέρχεται συνήθως πολύ πιο γρήγορα μιας και έρχεται το δέρμα σε επαφή με το νερό, το σαπούνι αλλά και την τριβή απο τα ρούχα, μην ξεχνάτε πως τα πιο ευαίσθητα σημεία είναι τα άνω άκρα (παλάμες και δάχτυλα) αλλά και τα πόδια, μέση κ.α
    Σίγουρα το αποτέλεσμα της henna δεν είναι το ίδιο με αυτό από τις χρωστικές των μόνιμων tattoos αλλά επιφέρουν ένα εφήμερο κοσμητικό αποτέλεσμα!

  2. Το PPD ονοματίζεται σωστότερα ως παρά-φαινολενεδιαμίνη (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία :Kαλλυντικά συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός. Εκδόσεις Βήτα.

  3. Γεια σου! Δεν μπορώ να σου πω από που να κάνεις αγορά, διότι δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα…κοίτα όμως uk sites και amazon.co.uk…μπορεί κάτι να βρεις εκεί…

  4. Εμενα παντος μου εφεραν χενα απο το τουμπαϊ
    Αλλα ψαχνω για να βρω και αλλη. Παντος μπορειε να βρειτε στην αθηνα σε αραβικά μαγαζια ή ή στα χοντος ή σε καποια ηδικα μαγαζια που κανουν γενικα ταττους

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.