Αλόη (Aloe Vera)

0
194

Με αυτό το άρθρο ξεκινάω μια σειρά από posts σχετικά με την ορολογία και επεξήγηση κάποιων ουσιών, οι οποίες ανευρίσκονται σε πληθώρα καλλυντικών παρασκευασμάτων, τόσο αισθητικών (για την περιποίηση του δέρματος), όσο και προϊόντων που αφορούν το μακιγιάζ (για το χρωματισμό του δέρματος).

Η Αλόη είναι φυτική ουσία αρκετά παλαιάς προέλευσης με ευρεία χρήση όσον αφορά την κοσμετολογία. Κυρίως η χρήση της είναι μαλακτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ σε κρέμες ημέρας μέχρι και σε οδοντόπαστες!

Είναι υδατικό διάλυμα και μπορεί να ενσωματωθεί σε κρέμες, πάστες, γαλακτώματα, λοσιόν, ελαιώδη διαλύματα και γέλες (gels).

Οι αλόες aloe sacotrine, curacao ή vera ή barbadensis και cape aloe αναφέρονται και αφορούν φυτά της οικογένειας Lily. Το φυτό aloe αναπτύσσεται στην Ανατολική Αφρική, χαρακτηρίζεται από σαρκώδη φύλλα και τα άνθη του είναι ερυθρού ή κίτρινου χρώματος.

Η αλόη διατίθεται σε :

α) Εκχύλισμα αλόης (προϊόν πεπίεσης των φύλλων της).
β) Γέλη (gel) αλόης (περί το 95% περιέχει νερό και 20 αμινοξέα).

Ιδιότητες:

α) Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (ιδανική για επούλωση τραυμάτων αλλά και καταστολής του κνησμού).

β) Απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου (ιδανική ως αντιηλιακό αλλά και ως προϊόν για την περιποίηση του δέρματος μετά την έκθεση του στην ηλιακή ακτινοβολία), δηλαδή το ηλιακό έγκαυμα/ερύθημα και

γ) Μαλακτικές ιδιότητες (ιδανική για ξηρό αλλά και ταλαιπωρημένο δέρμα, επίσης ενδείκνυται για την προστασία της ώριμης επιδερμίδας).

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά πιθανώς να εμφανιστεί τοπικός ερεθισμός (ερυθρότητα ή κνησμός) σε κάποιες περιπτώσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.