Ενδείξεις χρήσης αιθέριων ελαίων – μέρος δεύτερο

1
1408

Μέσα από την τόσο μεγάλη γκάμα των αιθέριων ελαίων, αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από αυτά… Βεβαίως η χρήση τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή ή  του ομοιοπαθητικού ιατρού (ναι, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται αρκετά στον κλάδο της ομοιοπαθητικής ιατρικής). Μην ξεχνάτε πως έστω μία σταγόνα λιγότερη ή περισσότερη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα… Προσοχή λοιπόν στη δοσολογία!

Λεπτομέρεια του δέντρου από το οποίο λαμβάνουμε το αιθέριο έλαιο Santal
Λεπτομέρεια του δέντρου από το οποίο λαμβάνουμε το αιθέριο έλαιο Santal

*Λεμόνι (Citron) : Αναιμία, κιρσοί, άσθμα, υπέρταση, ρευματισμοί, παχυσαρκία.

Λεβάντα (Levante) : Ακμή, λιπαρότητα δέρματος και μαλλιών, πονοκέφαλος, υψηλή πίεση, ταχυπαλμία, αϋπνία, κακή διάθεση, ευερεθιστικότητα, κυτταρίτιδα κλπ. / Θα αναρτηθεί ξεχωριστό άρθρο για τις ιδιότητες της Λεβάντας.

Μαντζουράνα (Marjoram) : Άσθμα, υψηλή πίεση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος.

Μύρο (Essence) : Ανορεξία, πληγές, φλεγμονές, αιμορροΐδες, άφθες.

Μέντα (Menta) : Κρυολόγημα, συνάχι, αναπνευστικά προβλήματα, ιγμορίτιδα, ημικρανία, πονοκέφαλος.

Πεύκο (Pine) : Αναπνευστικά προβλήματα / μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα, βρογχίτιδα, γρίπη.

*Περγαμόντο (Pergamont) : Ακμή, λιπαρότητα δέρματος και μαλλιών, αναπνευστικά προβλήματα, επιχείλιος έρπης, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα.

Σάνταλο (Santal) : Δερματικές μολύνσεις, βήχας, κολικοί εντέρου, γαστρίτιδα.

Φασκόμηλο (Sage) : Παχυσαρκία, πληγές, Ρευματισμοί, πόνοι αρθρώσεων.

Χαμομήλι (Chamomile) : Στομαχικές διαταραχές, κολπικές πλύσεις, πληγές, αντισηπτική δράση, μαλακτική δράση, δερματίτιδες, παράσιτα εντέρου.

* Αιθέρια έλαια προερχόμενα από εσπεριδοειδή προκαλούν φωτοευαισθησία και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία διότι μπορεί να προκαλέσουν φωτοαντίδραση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λεκέδες στο δέρμα π.χ πανάδες.

Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες και περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια! Επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού!

(photo by dinesh_valke)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη, εκτός από το περγαμόντο, αξίζει να αναφερθεί και το Γανόδερμα.

    Χάρη στο Γανόδερμα δεν έχω ξαναεμφανίσει επιχείλιο έρπη από τον Μάρτιο του 2013, όταν εμφάνιζα μέχρι και 2 φορές ετησίως.

    Επίσης, ψάχνοντας την αμερικάνικη ιατρική βιβλιοθήκη, διαπίστωσα ότι υπάρχουν και 6 δημοσιεύσεις σχετικά με την αντιερπητική δράση που έχει το Γανόδερμα.

    Συνεπώς, όσοι πιστεύουν ότι η διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη, σας δοκιμάσουν και το Γανόδερμα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.