Τροφικές αλλεργίες

1
1245
αν είστε αλλεργικός σε οποιαδήποτε τροφή καλό είναι να συμβουλευτείτε τη σύσταση των τροφών όπου και θα καταναλώσετε...

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των τροφικών αλλεργιών είναι γεγονός!

Στην Ελλάδα το ποσοστό κυμαίνεται στο 4% για τους ενήλικες και περί του 8% για τα παιδιά. Με λίγα λόγια 400.000 – 500.000 του πληθυσμού μας ταλαιπωρείται από τέτοιου είδους αλλεργίες….

Τι είναι όμως “υπεύθυνο” για αυτές – τι τις προκαλεί… ξέρετε;

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες περιέχονται στα τρόφιμα και όπου ο οργανισμός της “αντιλαμβάνεται” ως ξένες προς αυτόν ουσίες (και επικίνδυνες).

Η αύξηση τους δε, οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η  μη φυσιολογική εναλλαγή των καιρικών συνθηκών αλλά και η συνεχόμενη αύξηση των χημικών – συντηρητικών στα τρόφιμα όπου και καταναλώνουμε…. Όταν όμως η αλλεργία εμφανίζεται σε σχετικά μικρή ηλικία τότε δε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Όταν ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε το παιδί του έχει ποσοστό 48% στο να παρουσιάσει τροφική αλλεργία, αν δε και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί τότε το παιδί έχει πιθανότητες μέχρι και 70% να παρουσιάσει αλλεργία.

Η συχνότητα των αλλεργιών αυτών είναι μεγαλύτερη σε προϊόντα όπως το αγελαδινό γάλα, το αυγό, το αράπικο φιστίκι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και τέλος τα σιτηρά.

Οι πιο επικίνδυνες είναι αυτές στο σουσάμι και στο φιστίκι μιας και μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρές αντιδράσεις – ίχνη αυτών των τροφών αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα! Προσοχή μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό shock και αν δε δοθεί εγκαίρως βοήθεια μπορεί το άτομο να οδηγηθεί μέχρι και στο θάνατο…

Σημείωση: Στις ΗΠΑ ετησίως καταγράφονται  30.000 επισκέψεις σε νοσοκομειακά ιδρύματα και περίπου 150 – 200 θάνατοι από τροφικές αλλεργίες… 🙁

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.