Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘paraffinum liquidum’

Ορυκτέλαιο (mineral oil)

Το ορυκτέλαιο ή παραφινέλαιο είναι από τα παλαιότερα μαλακτικά συστατικά για την προστασία του ξηρού δέρματος, αλλά και διαλυτικός και αντιστατικός παράγοντας.

Μπορούμε να το συναντήσουμε με τις εξής ονομασίες: paraffin oil, paraffinum liquidum, paraffinum perliquidum, υγρή παραφίνη, ορυκτό έλαιο ή λευκό έλαιο.*

Είναι μίγμα καθαρμένων υγρών υδρογονανθράκων που προέρχονται από το πετρέλαιο. 🙁 Το ορυκτέλαιο είναι άχρωμο, άοσμο άγευστο και διαυγές ελαιώδες διάλυμα αν όμως θερμανθεί τότε αναδίδει οσμή πετρελαίου.

Υπάρχει βεβαίως και η μορφή όπου το ορυκτέλαιο είναι κατεργασμένο και η μορφή του είναι σε γέλη (gel) όπου οι συγκεντρώσεις στα καλλυντικά είναι αρκετά μεγάλες π.χ 24% σε κρέμες αλλά και σε κραγιόν για τα χείλια και σε μπριγιαντίνες (περί το 90%).

Χρησιμοποιείται ως μαλακτικός παράγοντας, λαμπρυντικός παράγοντας. Σχηματίζει στην επιδερμίδα ημιλιπαρό ευεργετικό υμένιο στην επιδερμίδα και αποκαθιστά το διαταραγμένο δερματικό φραγμό κ.α

* όταν συναντάτε σε συσκευασίες να αναγράφεται η ένδειξη «no minerals» τότε εννοείται πως το προιον δεν περιέχει παραφίνη! 😉

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα Αθήνα β’ έκδοση. σελ.420-421

Αρχείο
Οκτώβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Επιλογές