Αρχείο για 06/2010
Περί…perfumo
Χρησιμοποιείτε το άρωμά σας ακόμα και όταν κοιμάστε;
Το απόσταγμα/extract ή extrait (υπάρχει σε αρκετές εταιρείες π.χ Chanel, Dior etc.) διαρκεί περισσότερο από το άρωμα/eau de perfume το οποίο διαρκεί ακόμη περισσότερο από το eau de toilette και βεβαίως από το eau de cologne και το cologne!
Μπορείτε δε να το συνδυάσετε με το ανάλογο αφρόλουτρο και την κρέμα σώματος αλλά και άλλα προϊόντα της σειράς όπως αποσμητικά/αρωματικά sprays αλλά και αρωματικά λαδάκια κ.α
Μην ξεχνάτε δε πως το καλοκαιράκι το άρωμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να «αναπτυχθεί» ενώ το χειμώνα περίπου μία ώρα… Προσοχή λοιπόν στη δοσολογία και στις υπερβολές…
Σόγια (Soya)
Η σόγια* είναι φυτική ουσία της οποίας τα παράγωγά της είναι ευρέως διαδεδομένα ως μαλακτικά, γαλακτοματοποιητές ή ως αντιστατικοί παράγοντες.
Προέρχεται από το φυτό Glycine max και είναι προϊόν σπόρων αυτού. Περιέχει : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες έλαιο και στάχτη.
Τα χρησιμοποιούμενα παράγωγα της σόγιας στα καλλυντικά παρασκευάσματα είναι τα εξής :
- Σογιέλαιο (soybean oil)**
- Λιπαρά οξέα σόγιας (soy acids)
- Αμίδια σόγιας (soyamide DEA, soyamidopropyl betaine etc.)
- Αμίνες σόγιας (soyamine, soyaminopropylamine etc.)
- Στερόλες σόγιας (soy sterol, soy sterol acetate etc.)
- Αλκυλοπαράγωγα σόγιας (soyamidopropyl ethyldimonium ethosulphate etc.)
Η σόγια χρησιμοποιείται ως εξής:
Είναι πρώτη ύλη παραγωγής φωσφολιποειδών. Το σογιέλαιο και τα λιπαρά οξέα σόγιας χρησιμεύουν ως μαλακτικά σε έλαια μπάνιου, σαπούνια, σαμπουάν κ.α. Οι αμίνες και τα αμίδια σόγιας ανευρίσκονται σε σαπούνια σαμπουάν κ.α ως γαλακτοματοποιητές και αντιστατικοί παράγοντες. Οι στερόλες χρησιμεύουν ως μαλακτικά και ενυδατικά σε κρέμες κ.α και τέλος τα αλκυλοπαράγωγα της σόγιας χρησιμοποιούνται αντιστατικοί παράγοντες σε καλλυντικά μίγματα.
* Η σόγια είναι σε μορφή μικρών κοκκίων ωοειδούς σχήματος.
** Το σογιέλαιο είναι ελαιώδες διάλυμα, κίτρινο έως ανοιχτό καστανό, χαρακτηριστικής οσμής και γεύσης, διαλυτό στην απόλυτη αλκοόλη.
Τα παράγωγα της σόγιας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και επίσης το σογιέλαιο προάγει τη φαγεσωρογένεση (αρχικό στάδιο της ακμής…και όχι μόνο
).
Βιβλιογραφική πηγή : Καλλυντικά. Συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, β’έκδοση,Αθήνα 1998.
Λεμόνι (Lemon,citron)
Τώρα που είναι καλοκαίρι αρκετοί από εμάς προτιμούν να καταναλώνουν το χυμό από τα λεμόνια ως δροσιστικό και τονωτικό (αλλά και χωνευτικό
).
Χυμός από λεμόνι λοιπόν μέσα σε παγοθήκες ή αραιωμένος με νερό και προσθήκη γλυκαντικού.
Λίγα λόγια για αυτό το φρούτο λοιπόν και για την κοσμετολογία!
Το εσπεριδοειδές αυτό λοιπόν περιέχει 5-8% κιτρικό οξύ. Χρησιμοποιείται αρκετά στα καλλυντικά μαλλιών και δε σε κρέμες για το «ξέβγαλμα» των μαλλιών, αλλά και σε στυπτικές/τονωτικές λοσιόν για την επιδερμίδα για να ελαττώσει την αλκαλικότητα ορισμένων προϊόντων. Υποστηρίζεται πως ο χυμός από το λεμόνι έχει λευκαντικές ιδιότητες ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Ως καλλυντικό χρησιμοποιείται και το πτητικό έλιαο από συμπίεση νωπού φλοιού λεμονιού, κυρίως σε ποικίλες κρέμες για το δέρμα και ως ελαφριά αρωματική ουσία, είναι και αυτό αλλεργιογόνο!
Σημείωση: Προσοχή στη χρήση του αιθέριου ελαίου από λεμόνι και λοιπά εσπεριδοειδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας! Προκαλείται δυσχρωμία στην επιδερμίδα (κοινώς πανάδες) !!!!
Leg Laser by Biotherm
Το Leg Laser by Biotherm (ultra-fresh tinted corrective gel for legs) είναι λοιπόν ένα εξαίρετο προϊόν για τα πόδια (μας) μιας και τα ανακουφίζει, τα δροσίζει και τα ξεκουράζει!
Έχει ελαφριά απόχρωση χάρη στις ειδικές πέρλες και στις χρωστικές που δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα!
Φυσικός τρόπος παρασκευής μαλακτικού για…ρούχα!
Φτιάξτε μόνοι σας μαλακτικό για τα ρούχα, που θα έχει τη μυρωδιά που σας αρέσει.Για να το φτιάξετε:
Υλικά
- 1 λίτρο μεταλλικό νερό
- 1 λίτρο άσπρο ξύδι
- 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ( λεβάντα ή ότι άλλο προτιμάτε )
- Ανακατεύετε καλά
- Βάζετε μισό ποτήρι νερού από το μαλακτικό που φτιάξατε στην θήκη μαλακτικού του πλυντηρίου σας.
* Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε καλά πριν τη χρήση
*** Το παραπάνω άρθρο μου το έστειλαν στο e mail μου και το παραθέτω ως έχει. Thanks mrpc
Φαρμακευτικά βότανα no.3
- Αιματόριζα (Σαγγουιναρία η Καναδική)/Sanguinaria canadensis: Χρησιμοποιείται το ρίζωμα. Έχει δράση αποχρεμπτική, τονωτική και αντιβακτηριδιακή. Δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Αιματόχορτο (Ποτήριο το φαρμακευτικό)/Sanguisorba officinalis: Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και η ρίζα του. Η δράση του είναι στυτική, αντιβακτηριδιακή και σταματά την εξωτερική αιμορραγία. Έχει δράση επουλωτική.
- Akebi (Mu Tong)/Akebia Trifoliata: Σε αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους βλαστούς. Είναι διουρητικό, αντιφλεγμονώδες και προκαλεί την έκκριση γάλακτος.
Άκορος (Κάλαμος ο αρωματικός)/Acorus calamus: Εδώ χρησιμοποιείται το ρίζωμά του. Άφυσο, ιδρωταγωγό και σπασμολυτικό. Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία η χρήση του είναι περιορισμένη λόγω ανάλογης νομοθεσίας.
- Άλετρις η αλευρώδης/Aletris Farinosa: Το ρίζωμα και εδώ…με τονωτικές ιδιότητες και διεγερτικό της πέψης.





