Βιταμίνη Β6: μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το δέρμα και τον οργανισμό μας.

0
6188

Η Βιταμίνη Β6 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β (μπορεί να τη συναντήσουμε και ως πυριδοξίνη) και είναι υδατοδιαλυτή επίσης η πυριδοξίνη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη μετατρέπονται σε pyridoxal phosphate.

Στα τρόφιμα τη βρίσκουμε σε συκώτι πουλερικών, κρέας, μαγιά μπύρας, ηλιόσπορους, καρύδια, μπανάνες κ.α

Είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.

Η βιταμίνη Β6 λειτουργεί ως συνένζυμο και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας επίσης είναι κύρια ουσία για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, καθώς η κύρια δράση της έγκειται στη παραγωγή της σεροτονίνης (αντικαταθλιπτική δράση) από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο καθώς και άλλων νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νοητικών διαδικασιών και της καλής διάθεσης.

Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμογλοβίνης και αντισωμάτων καθώς και για τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 ενώ επιδρά πιθανώς θετικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης, που παίζει ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση.
Επιπλέον η βιταμίνη Β6 μειώνει τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα, ενώ ελαττώνει την ξηροστομία που προκαλούν ορισμένα αντικαταθλιπτικά.
Συντελεί στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη παραγωγή των προσταγλανδινών, που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Επιπλέον έχει σημαντική δράση στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου-καλίου στον οργανισμό και στομεταβολισμό της ισταμίνης και στη σύνθεση των στεροειδών ορμονών.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 πιθανώς να εμφανιστεί σε γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή με αντισυλληπτικά, σε λιποβαρή άτομα και ηλικιωμένους λόγω μειωμένης και ελλειπούς διατροφής, καθώς και σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού.
Έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα όπως:

• Υποχρωμική αναιμία (μη φυσιολογική μείωση της αιμογλοβίνης στα ερυθροκύτταρα)
• Δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος
• Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
• Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων
• Αδύναμη ανάπτυξη
• Κοιλιακές διαταραχές, ναυτία και εμετό
• Πέτρες στα νεφρά
• Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης
• Κατάθλιψη, αϋπνία και μειωμένη εγρήγορση

Ωφέλη από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6:

• Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS) και πόνοι περιόδου

Μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη βιταμίνης Β6 από τις γυναίκες, σε ποσότητα έως 100mg, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που ακολουθούν το διάστημα πριν την εμμηνορρυσία (πόνοι περιόδου, αδιαθεσία, κλπ), καθώς. Ωστόσο περισσότερη έρευνα απαιτείται προς τεκμηρίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

• Αντισυλληπτική αγωγή-Ορμονική υποκατάσταση (HRT)

H πυριδοξίνη, σύμφωνα με μελέτη σε ποσότητα 20mg 2 φορές ημερησίως, μπορεί να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της άσχημης διάθεσης και κατάθλιψης, που μερικές φορές εμφανίζονται σε γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με αντισυλληπτικά.

• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ)

Ορισμένες μελέτες, αλλά όχι όλες, έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β6 είναι συνήθης σε άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Διατροφική πρόσληψη με βιταμίνη Β6 έχει αναφερθεί ότι είναι ωφέλιμη στη μείωση των συμπτωμάτων αυτού.

• Ανοσοποιητικό

Ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης Β6 είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού κυρίως των ηλικιωμένων που συνήθως έχουν μειωμένη άμυνα.

• Ναυτία

Η βιταμίνη Β6 είναι ευεργετική στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας και εμετού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών. Επίσης άτομα με ευαισθησία στο αμινοξύ γλουταμίνη MSG, που χρησιμοποιείται στη προετοιμασία του κινέζικου φαγητού (Chinese restaurant syndrome), αντιδρούν με συμπτώματα ναυτίας. Η χορήγηση πυριδοξίνης μπορεί να είναι ωφέλιμη.

• Σιδηροβλαστική αναιμία και αναιμίες εξαρτώμενες από τη πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 έχει ωφέλιμη δράση σε ορισμένες μορφές αναιμίας, συμπεριλαμβανομένης και της σιδηροβλαστικής αναιμίας, κατόπιν ιατρικής συστάσεως.

• Καπνιστές και άτομα με συχνή κατανάλωση αλκοόλ

Η βιταμίνη Β6, όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες B-Complex, μειώνεται από το κάπνισμα και την συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Σημαντικό: Πριν αρχίσετε τη λήψη της βιταμίνης συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.

Οι πληροφορίες είναι από το: Lanes B6

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.