Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘vitamin A’

Βερίκοκο&βερικοκέλαιο

τώρα το καλοκαιράκι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το μαύρισμα που θα κάνετε αλλά και να θρέψετε την επιδερμίδα σας! 😉

Βερίκοκο ή prunus armeniaca/armeriana vulgaris.

Προέρχεται από την Κίνα αλλά είναι γνωστότερο από την Αρμενία ως Αrmenian plum (και για αυτό έχει και αυτή την ονομασία).

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α αλλά περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη C, B1&B2. είναι πλούσιο σε φυτικά σάκχαρα& φυτικές ίνες.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά του είναι η Amygdalin ή αμυγδάλη/αμυγδαλίνη, δηλαδή η βιταμίνη B17 ή laetrile (το οποίο χρησιμοποιείται για θεραπεία του καρκίνου αλλά είναι αρκετά τοξικό και δεν συγκαταλέγεται στις κλασσικές βιταμίνες). Προέρχεται από το βερίκοκο και πιο συγκεκριμένα από το κουκούτσι του σε πολύ μικρή συγκεντρωτικότητα μιας και η αμυγδαλίνη χρησιμοποιείται από το κουκούτσι της αμυγδαλιάς και πιο συγκεκριμένα από την prunus dulcis ή πικροαμυγδαλιά! 😉

Το έλαιο από το βερίκοκο δηλαδή το βερικοκέλαιο*, χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά και στην κοσμετολογία και πιο συγκεκριμένα στην αρωματοθεραπεία. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, έτσι καθίσταται ιδανικό για massage (κυρίως προσώπου) αλλά και ως έλαιο βάση για χρήση με αιθέρια έλαια! 😀

Σπόροι&καρποί από το βερίκοκο χρησιμοποιούνται στην ιατρική, την εναλλακτική ιατρική αλλά και στην παρασκευή καλλυντικών. Οι ιδιότητες του στην ιατρική είναι (μεταξύ των άλλων): αντιβηχικό, αποχρεμπτικό και υπακτικό. 🙂

* έχει όμοιες ιδιότητες με το αμυγδαλέλαιο και το ροδακινέλαιο!

Η Ελλάδα είναι μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως χώρες που παράγουν (και εξάγουν) βερίκοκα! 🙂

Ρετινόλη (βιταμίνη Α)

Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α είναι φυσικό συστατικό και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη & διατήρηση του οργανισμού.

Στα καλλυντικά παρασκευάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως:

η ρετιναλδεΰδη δηλαδή η προβιταμίνη Α και οι ρετινυλεστέρες της όπως το παλμιτικό ρετινύλιο και το οξικό ρετινύλιο. Μπορούμε βεβαίως να δούμε πως σε φαρμακοκαλλυντικά προϊόντα (κυρίως για την ακμή) μπορούμε να βρούμε ρετινοειδή όπως η τρετινοΐνη&ισοτρετινοΐνη.

Η ρετινόλη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, το βούτυρο & το μουρουνέλαιο. Προέρχεται από τη β-καροτίνη την οποία το ήπαρ (συκώτι) τη μετατρέπει σε ρετινόλη.

Στον ανθρώπινο οργανισμό η ρετινόλη υπάρχει στα κερατινοκύτταρα. Μέσω διαφόρων μηχανισμών και διαδικασιών ανανεώνει την επιδερμίδα και για αυτό θεωρείται από τα no.1 βασικά συστατικά (όχι η ίδια η ρετινόλη αλλά τα ρετινοειδή & η ρετιναλδεΰδη) στα δερμοκαλλυντικά για την διατήρηση της υγιούς  όψης της επιδερμίδας αλλά και για την παράταση της δερματικής νεότητας.

 

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά, συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός. Εκδόσεις Βήτα. Αθήνα. Β’ έκδοση 1998.σελ.484-485.ISBN960-7308-87-5

 

Τελευταία Σχόλια
Αρχείο
Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Επιλογές