Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘plants of Mexico’

Κηρός καντελίλλα (Candelilla wax/Cera candelilla)

φωτό του φυτού απ'όπου προέρχεται το cera candelilla 😉 (photo by flickr&Tracy27)

Κηρός καντελίλλα ή Candelilla wax από την οικογένεια φυτών Euphorbia-ceae (Pedilanthus pavovis) που φύονται στο Μεξικό. 🙂

Το είδος του κηρού αυτού είναι (εκτός από φυτικός), σκληρός περιέχει υδρογονάνθρακες δηλαδή εντριακοντάνη και χρησιμοποιείται ως μαλακτικός και πλαστικοποιητικός παράγοντας έγχρωμων μιγμάτων καλλυντικών. Προσδίδει δηλαδή όγκο, ως παράγοντας σχηματισμού στοιβάδας, π.χ: κραγιόν για τα χείλη 11%, μολύβια για τα φρύδια 6%, ρουζ για τις παρειές 5%, σκιές για τα μάτια 4% κ.α

Σαν ουσία είναι ξηρή και σκληρή η οποία εύκολα κονιοποιείται και είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά λίγο διαλυτή στη αλκοόλη ή τα έλαια. Το χρώμα της είναι καστανοκίτρινο.

Ο κηρός καντελίλλα συνδυάζεται με τον κηρό καρναούμπα (Carnauba wax/Cera carnauba) για τη βελτίωση του βαθμού σκληρότητας του τελικού προϊόντος έχει όμως χαμηλότερο σημείο τήξης από τον κηρό καρναούμπα.

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, 2η έκδοση 1998, Αθήνα.

Τελευταία Σχόλια
Αρχείο
Δεκέμβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Επιλογές