Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘neroli’

Custo Barcelona edt Man

κυκλοφορεί στα 50&100ml με spray 😉

Δεν είναι καινούριο άρωμα αλλά είναι από τα πιο αγαπημένα αντρικά αρώματα! 😉

Το Custo Barcelona edt Man μυρίζει λεμόνι/lemon, περγαμόντο/bergamot, άνθη νερατζιάς/neroli και αρκεύθου/juniper. Τα άνθη πορτοκαλιάς/orange blossoms μαζί με το μαύρο πιπέρι/black peper ακολουθούν αλλά πιο μετά αυτό που «μένει» είναι η βενζόη/benzoin και τα φασόλια τόνκα/tonka beans (τα οποία ευωδιάζουν κάτι μεταξύ από βανίλια, αμύγδαλα, κανέλα και γαρύφαλλα/το μπαχαρικό). Για το τέλος αισθητή γίνεται η παρουσία από μόσχο/musk και κίσθο/cistus.

(Ιδανικό για το φθινόπωρο και το χειμώνα που θα μας έρθει…)

Ναι, είναι λίγο «βαρύ» για το δικό μας καλοκαίρι, αλλά πολύ άνετα μπορείτε να το αγοράσετε από τα dutty free αν ο φετινός σας προορισμός είναι εκτός των συνόρων ή μέσα στον επόμενο μήνα (από κάποιο εγχώριο κατάστημα) που θα αρχίσουν οι προσφορές/εκπτώσεις και να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε από φθινώποράκι… 😉 Λίγο αρκεί… 🙂

Citrus nobilis (mandarine/tangerine)

Λατρέψτε το αρωμά του! (photo by flickr and Dmitry Valberg)

Αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι/μανταρίνι**) αλλά και νεράντζι, περγαμόντο, μοσχολέμονο (lime) και λεμόνι 🙂 βρίσκουμε συχνά τόσο σε αρώματα,καλλυντικά προϊόντα (κρέμες, αφρόλουτρα, λοσιόν κ.α) αλλά και σε καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι!

Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για αρωματικούς σκοπούς μιας και είναι κύριο συστατικό σε αναρίθμητα αρώματα και κολώνιες αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς επίσης. 🙂

Λίγα λόγια λοιπόν για τα εσπεριδοειδή…

Η πορτοκαλιά προέρχεται από την Κίνα. Είναι πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο και μέχρι τον Μεσαίωνα ήταν η ευνοούμενη των Αράβων ιατρών. Το 16ο αιώνα όμως μία Ιταλίδα πριγκίπισσα η Άννα Μαρία ντε Νερόλα λέγεται πως ανακάλυψε ένα έλαιο που εξάγεται από τα άνθη και το χρησιμοποιούσε για να αρωματίσει τα γάντια της! Το γνωστό λοιπόν έλαιο νερολί* – από την οποία έγινε γνωστό – παρέμενε απαγορευτικά ακριβό.

Οι Κινέζοι παραμένουν οι φανατικότεροι οπαδοί των «φαρμακευτικών πορτοκαλιών», χρησιμοποιούν κυρίως τα πικρά πορτοκάλια της Σεβίλλης (citrus aurantium) και τα πιο γλυκά μανταρίνια και σατσούμα (citrus reticulata).

* το έλαιο neroli εξάγεται από τα άνθη του πικρού πορτοκαλιού και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες αλλά και ηρεμιστικές. Έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες – ιδανικό για το ξηρό δέρμα αλλά και για την επιδερμίδα με έντονη ευρυαγγεία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάρροια.

** το αιθέριο έλαιο από μανταρίνι (citrus nobilis) χρησιμοποιείται σε θεραπείες προσώπου τόσο για το λιπαρό δέρμα όσο και για την ακμή! 😀 Το άρωμά του είναι ιδανικό για τον αρωματισμό του χώρου – είτε σε θερμαινόμενο νερό είτε σε νερό για το πλύσιμο χώρου και αντικειμένων 😉. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μη χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια από εσπεριδοειδή!

Βιβλιογραφική πηγή: The herb society’s complete medicinal herbal by Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής 1994, σελ.49

Αρχείο
Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Επιλογές