Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘butyrospermum parkii’

Karité (bio)-Shea Butter (organic) από τον Yves Rocher

Συνήθως το έχουμε ακούσει σ63620αν «βούτυρο» ή «βούτυρο καριτέ». Στη χώρα μας (δυστυχώς) θα το βρείτε από λίγες εταιρείες καθαρό, δηλαδή 100% αγνό και βιολογικής καλλιέργειας.

Το έχουμε συναντήσει σίγουρα σε πληθώρα καλλυντικών σκευασμάτων τόσο για το πρόσωπο/σώμα αλλά και για τα μαλλιά ή σε προϊόντα για το make-up.

Εξαίρετης ποιότητας είναι λοιπόν το Karité (bio)/Shea Butter (organic) από την γαλλική εταιρεία φυτικών καλλυντικών Yves Rocher σε συσκευασία 45 ml με αεροστεγές κλείσιμο σε τιμή από 17,80 ευρώ (και κάτω-αναλόγως της τρέχουσας έκπτωσης του προϊόντος).

Το shea butter/karité/butyrospermum parkii είναι ένα απολύτως φυσικό (και φυτικό) προϊόν ιδανικό για την περιποίηση της επιδερμίδας από την πρώτη μέρα της ζωής μας!

Έχει έντονες μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες και συνιστάται τόσο για την απλή θρέψη της επιδερμίδας αλλά και για την επούλωση τόσο των tattoos αλλά και των ατοπικών ή ψωριασικών καταστάσεων.

Ιδανικό για εγκυμονούσες (προτατεύει την επιδερμίδα προσδίδοντας ελαστικότητα-και βοηθώντας το δέρμα να παραμείνει ελαστικό-ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δημιουργία των ραγάδων που συνήθως δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Είναι σχεδόν άοσμο και άχρωμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα ή εποχή χωρίς να αφήνει χρώμα (χρώση) στην επιδερμίδα.

Ιδανικό επίσης για άτομα που υποφέρουν από καλλυντικές ή δερματικές αλλεργίες.

Σαπούνια από Shea Butter

Δοκίμασα τα 100% φυσικά&φυτικά σαπούνια Kari Plus με 80% Shea Butter (Butyrospermum Parkii).

Υπάρχουν σε τέσσερις τύπους, οπότε μπορούν να ικανοποιήσουν και τις πιο απαιτητικές επιδερμίδες. 😉

100% φυτικό&φυσικό σαπούνι για το πρόσωπο, το σώμα αλλά και τα μαλλιά! 🙂

Όλα τα σαπούνια περιέχουν Shea Butter (beurre de karite) και έλαιο καρύδας (coconut oil). 😀

  • Σαπούνι με Shea Butter&Coconut Oil/έλαιο από καρύδα, ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες και για όσους τείνουν να έχουν αλλεργικές εξάρσεις.
  • Σαπούνι με Shea Butter&Honey/με βιολογικής προέλευσης μέλι για πολύ ξηρές/ξηρές επιδερμίδες, ιδανικό και για την αφαίρεση του make-up.
  • Σαπούνι με Shea Butter&Green Argile/με πράσινο άργιλο για επιδερμίδες με ακμή, λιπαρές/μεικτές αλλά και για ξηροδερμία και κηλίδες (πανάδες).
  • Σαπούνι με Shea Butter&Neem Oil/με αιθέριο έλαιο Neem (Azadirachta indica), με ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ιδανικό

    Μπορείτε να δείτε και τα τέσσερα είδη των σαπουνιών…

    (και) για το τριχωτό των παιδιών (αντιφθειρική δράση) αλλά και λόγω της δράσης του κατά των τσιμπημάτων από κουνούπια (εντομο-απωθητική δράση).

    Όλα τα σαπούνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρόσωπο, μαλλιά και σώμα.

    Δεν περιέχουν πρόσθετο άρωμα, χρώμα ή συντηρητικό.

    Είναι προϊόντα δίκαιου εμπορίου (Fair Trade) και προέρχονται από την Burkina Faso*.

     

     

     

* [Η προέλευση του βουτύρου (και των υπολοίπων συστατικών) είναι από την Αφρική-Burkina Faso/μιας και εκεί παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του ανά τον πλανήτη].

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι η Abis Pharma.

 


 

Shea d’afrique

100% φυτικό και φυσικό βούτυρο shea από τη δυτική Αφρική! «Πολύτιμο βάλσαμο» για την επιδερμίδα κάθε ηλικίας!!! 😀

Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αναρτήθηκε άρθρο για το Shea Butter. Μπορείτε λοιπόν να ανατρέξετε και να μάθετε κάποια πράγματα πριν ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου για το Shea butter/Karité/Butyrospermum parkii & to Shea Tree (Vitellaria paradoxa tree)! 😀

Στη συνέχεια όμως, θα σας παρουσιάσω ένα εξαίρετο προϊόν 100% φυτικό και φυσικό παραγόμενο (με οικολογικό πιστοποιητικό) από την Δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα τη Burkina Faso με τους κανόνες του Fair Trade.

Το Shea d’afrique κυκλοφορεί σε τρείς διαφορετικές εκδοχές:

1. Κλασσικό shea butter 100% φυσικό και φυτικό χωρίς χρώμα και άρωμα. Περιέχει το φυσικό άρωμα του shea butter. (υπάρχουν δείγματα για να μυρίσετε αλλά και για να δοκιμάσετε στα σημεία όπου πωλείται). 🙂

2. Shea Butter (ως άνω) εμπλουτισμένο με βιολογικής προέλευσης λεμόνι. Φυσικά εδώ μυρίζετε το αιθέριο έλαιο του λεμονιού (διακριτικά).

3. Η κλασσική εκδοχή του shea butter εμπλουτισμένη με 100% φυσικό/φυτικό&βιολογικό aloe vera (aloe barbadensis).

Το shea butter από τη φύση του είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α&Ε. Δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις!!!

Όλη η σειρά των προϊόντων κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες: 50 ml αλλά και 100ml. Αν δεν έχετε προηγούμενη επαφή/χρήση με καθαρό shea butter καλό θα ήταν να προτιμήσετε τη μικρή συσκευασία, αν και θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι εξ’αρχής από τα αποτελέσματα του πάνω στην επιδερμίδα σας. Η τιμή του είναι εξαιρετικά χαμηλή και μην ξεχνάτε πως χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για να επιφέρει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα! 😀

Αν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε να μείνετε, το συγκεκριμένο προϊόν είναι ιδανικό για να σας προστατέψει από τις ραγάδες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα για την καθημερινή φροντίδα του μωρού σας! 😛

Σημειώστε πως τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφορούν ακόμη σε λίγα φαρμακεία στην Αθήνα (Εξάρχεια, Κολωνάκι) και στην υπόλοιπη Αττική (Κυψέλη, Παγκράτι, Βύρωνας, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα), επίσης στην Αρτέμιδα/Λούτσα.

Αν θέλετε να μάθετε που, επισκεφθείτε το site!

 

Shea butter/Karité

ο καρπός και το βούτυρο από το shea

Το βούτυρο shea από το Butyrospermum parkii ή (shea butter ή βούτυρο karité) είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό ή σε απόχρωση ιβουάρ λίπος το οποίο εξάγεται από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου shea δηλαδή του Vitellaria paradoxa tree (Shea Tree)*. Στην Αφρική* *το shea butter χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική, βεβαίως κάποιες φορές χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία σοκολάτας ως αντικατάστατο του βούτυρο του κακάο (cocoa butter) με διαφορετική όμως γευστική απόδοση…

Ας μάθουμε όμως λίγα πράγματα για τη χρήση του σε σχέση με την επιδερμίδα (μας) αλλά και τη χρήση του μέσα στα καλλυντικά:

Σίγουρα θα το έχετε δει με την ονομασία shea butter σε σειρές περιποίησης της επιδερμίδας (κυρίως για το σώμα) από μεγάλες και γνωστές εταιρείες καλλυντικών αλλά και ως karité σε σειρές περιποίησης των μαλλιών… 😉

Οι ιδιότητες του βουτύρου αυτού είναι οι εξής:

  • Όταν υπάρχει δερματικός ερεθισμός ή/και φλεγμονή, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και στην ταχεία επούλωση του.
  • Φροντίζει ιδιαιτέρως το ξηρό δέρμα αλλά επίσης βοηθά σε περιπτώσεις εκζέματος.
  • Βοηθά στην πρόληψη της φωτογήρανσης (μιας και περιέχει φυσικά αντηλιακά φίλτρα) αλλά και στην πρόληψη της βιολογικής γήρανσης!
  • Βοηθά στην επούλωση από έγκαυμα (κυρίως ηλιακό).
  • Προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, όπως: έντονη ηλιοφάνεια, δριμύ ψύχος κλπ.
  • Φροντίζει την βρεφική αλλά και παιδική επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί αλλεργίες…
  • Η πρόληψη των ραγάδων μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του shea butter κατά τη διάρκεια της.
  • Θρέφει τα πολύ ξηρά (ξηρά αλλά και βαμμένα μαλλιά), προστατεύει από τη φθορά της τρίχας, δηλαδή από το να παρουσιάσουν ψαλίδα.
  • Το shea butter αποτελεί ιδανικό «υλικό» για massage του σώματος βοηθώντας ακόμη και από: αθλητικές κακώσεις, διαστρέμματα, μώλωπες αλλά και ένταση.
  • Το δέρμα γίνεται λείο και απαλό αλλά και πολύ ενυδατωμένο! 😀

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τη σύσταση των καλλυντικών που αγοράζετε (για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά θα δείτε πως αναγράφεται η ονομασία του: Butyrospermum parkii!!! 😀

 

Fatty Acid Mean Min Max
16:0 Palmitic 4.0 2.6 8.4
18:0 Stearic 41.5 25.6 50.2
18:1 Oleic 46.4 37.1 62.1
18:2 Linoleic 6.6 0.6 10.8
20:0 Arachidic 1.3 0.0 3.5

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύσταση του shea butter αλλά και τα ποσοστά ελαίων που περιέχονται.

Σημείωση: ‘Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του βουτύρου karité αφορούν τη χρήση του 100% καθαρού αφρικανικού shea butter και βεβαίως αυτούσιου (χωρίς να έχει μικρή συμμετοχή σε δερμοκαλλυντικά όπως συνήθως γίνεται…)

* Το δέντρο Shea είναι ένα παραδοσιακά δέντρο τροφής όπου και: αρχίζει την παραγωγή των καρπών σε ηλικία 10-15 ετών. Η μεγαλύτερη όμως απόδοση του είναι σε ηλικία 20–30 ετών. Συνεχίζει να παράγει καρπούς για 200 έτη περίπου!

* * Οι Αφρικανικές χώρες που παράγουν shea butter είναι: Mali, Cameroon,Congo, Republic of Côte d’Ivoire (Ivory Coast), Ghana, Guinea, Togo, Nigeria, Senegal, Sudan, Burkina Faso και η Uganda.

 

Πηγές όπου επηρέασαν τη συγγραφή του άρθρου: shea-d-afrique.de, wipidedia for shea&butyrospermum parkii, Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, Β’έκδοση.

Αρχείο
Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Επιλογές