Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘Avena sativa’

Avena Sativa

Βρώμη ή αβένα ή avena sativa. Ο χαρακτήρας της είναι ζεστός, υγρός και γλυκός. Τα συστατικά της είναι σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πολλά μέταλλα, αλκαλοειδή, στεροειδής ενώσεις, βιταμίνες B1,B2,D,E, καροτένιο, πρωτεΐνη του σιταριού(γλουτένη), άμυλο&λίπος.

Οι δράσεις της είναι οι εξής: Στο φυτό/ τονώνει τα νεύρα, ιδρωταγωγό και αντικαταθλιπτικό. Ο σπόρος/ είναι ότι ισχύει για το φυτό αλλά επιπλέον είναι και θρεπτικός. Το πίτουρο της βρώμης (τύπου quaker) μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά βοηθά και στο να μη δημιουργηθούν θρόμβοι.

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στη σύγχρονη κοσμετολογία για επιπλέον θρέψη και ενυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά κυρίως για τη φροντίδα της ευαίσθητης.

‘Ανετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε σπιτικές μάσκες για τη θρέψη&λεύκανση της επιδερμίδας. 🙂

Tip: Χρησιμοποιήστε λοιπόν πίτουρο βρώμης ή αλεύρι σε συνδυασμό με μέλι ή γάλα ή γιαούρτι για (σχεδόν) τέλεια και λαμπερή επιδερμίδα! 😛

Βρώμη (Oat)

Η βρώμη είναι φυτικό μαλακτικό, απορροφητικό, λειοτριπτικό με μεγάλη διάδοση στα καλλυντικά παρασκευάσματα.

Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Avena sativa. Η σκόνη του δημητριακού περιέχει : άμυλο, πρωτεΐνες, κυτταρίνη, ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο,χαλκό κ.α) και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε και ένζυμα.

Το κολλοειδές εκχύλισμα βρώμης – από το οποίο μπορούμε να βρούμε αρχικά πληθώρα καλλυντικών τόσο για κοσμετική χρήση όσο και για δερματολογική χρήση- περιέχει : βασικά λιπαρά οξέα όπως λινολεικό οξύ και ένζυμα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως Β και Ε… 🙂

Quaker...μπορείτε είτε να το φάτε είτε να το χρησιμοποιήσετε σαν επιπρόσθετο καλλυντικό! ;-) (photo by Roadsidepictures)

Quaker...μπορείτε είτε να το φάτε είτε να το χρησιμοποιήσετε σαν επιπρόσθετο καλλυντικό! 😉 (photo by Roadsidepictures)

Το κολλοειδές εκχύλισμα βρώμης χρησιμοποιείται αρκετά στην παρασκευή καλλυντικών παρασκευασμάτων διότι έχει μαλακτικές ιδιότητες και ήπια αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διότι υποστηρίζεται πως αναστέλλει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρό δέρμα, σε μικροερεθισμούς, μικροτραυματισμούς από γδάρσιμο ή ξύσιμο, μικροεγκαύματα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιδερμίδα μετά από τοπική εφαρμογή με φάρμακα (όπως θεραπεία ακμής κ.α).

Τέλος, το εκχύλισμα βρώμης μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως : ατοπική δερματίτιδα και βρεφικούς ερεθισμούς. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί. 🙂

Τελευταία Σχόλια
Αρχείο
Σεπτέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Επιλογές