Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘Σογιέλαιο (soybean oil)’

Harmonising massage oil

η συσκευασία είναι στα 150ml

Από το the Body Shop μου αρέσει πολύ το Harmonising massage oil :-)

Έλαιο λοιπόν από soya oil&sesame oil(βάσεις), με lemongrass&tamarind.

Ιδανικό για μασάζ (μάλαξη) τόσο χαλαρωτικού και «ισορρόπησης» αλλά ακόμη πιο ιδανικό για Thai massage {μασάζ άκρων (παλάμες-πέλματα)}.

Βοηθά στην εξισορρόπηση μυαλού-σώματος-ψυχής. Ιδανικό για ολιστικές θεραπείες!

Σόγια (Soya)

φυτεία με σόγια στη Βολιβία...(photo by flickr&CIAT - International Center for Tropical Agricultu)

Η σόγια* είναι φυτική ουσία της οποίας τα παράγωγά της είναι ευρέως διαδεδομένα ως μαλακτικά, γαλακτοματοποιητές ή ως αντιστατικοί παράγοντες.

Προέρχεται από το φυτό Glycine max και είναι προϊόν σπόρων αυτού. Περιέχει : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες έλαιο και στάχτη.

Τα χρησιμοποιούμενα παράγωγα της σόγιας στα καλλυντικά παρασκευάσματα είναι τα εξής :

  • Σογιέλαιο (soybean oil)**
  • Λιπαρά οξέα σόγιας (soy acids)
  • Αμίδια σόγιας (soyamide DEA, soyamidopropyl betaine etc.)
  • Αμίνες σόγιας (soyamine, soyaminopropylamine etc.)
  • Στερόλες σόγιας (soy sterol, soy sterol acetate etc.)
  • Αλκυλοπαράγωγα σόγιας (soyamidopropyl ethyldimonium ethosulphate etc.)

Η σόγια χρησιμοποιείται ως εξής:

Είναι πρώτη ύλη παραγωγής φωσφολιποειδών. Το σογιέλαιο και τα λιπαρά οξέα σόγιας χρησιμεύουν ως μαλακτικά σε έλαια μπάνιου, σαπούνια, σαμπουάν κ.α. Οι αμίνες και τα αμίδια σόγιας ανευρίσκονται σε σαπούνια σαμπουάν κ.α ως γαλακτοματοποιητές και αντιστατικοί παράγοντες. Οι στερόλες χρησιμεύουν ως μαλακτικά και ενυδατικά σε κρέμες κ.α και τέλος τα αλκυλοπαράγωγα της σόγιας χρησιμοποιούνται αντιστατικοί παράγοντες σε καλλυντικά μίγματα.

* Η σόγια είναι σε μορφή μικρών κοκκίων ωοειδούς σχήματος.

** Το σογιέλαιο είναι ελαιώδες διάλυμα, κίτρινο έως ανοιχτό καστανό, χαρακτηριστικής οσμής και γεύσης, διαλυτό στην απόλυτη αλκοόλη.

Τα παράγωγα της σόγιας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και επίσης το σογιέλαιο προάγει τη φαγεσωρογένεση (αρχικό στάδιο της ακμής…και όχι μόνο ;-) ).

Βιβλιογραφική πηγή : Καλλυντικά. Συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, β’έκδοση,Αθήνα 1998.

Αρχείο
Φεβρουαρίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829