Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘βιταμίνη Α’

Gel mask με τη δύναμη των φρούτων!

Συσκευασία των 50ml σε σωληνάριο για χρήση (και) στο σπίτι με άρωμα ροδάκινο και δροσερή υφή του gel!

Έχω να σας συστήσω ένα προϊόν για την περιποίηση του προσώπου και των ματιών σε μορφή γέλης (gel)!

Είναι μάσκα προσώπου&ματιών (αλλά και για τον λαιμό αν θέλετε) από την εταιρεία Yellow Rose και ονομάζεται Bio Gel Mask.

Χρησιμοποιείται άφοβα από όλους τους τύπους επιδερμίδας ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μετά από θεραπεία με οξέα φρούτων (AHA’s) ή μετά την ηλιοθεραπεία! ;-)

Η μάσκα αυτή είναι ιδανική τόσο για το πρόσωπο όσο δε και για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών αλλά και του λαιμού. Η υφή της είναι σε μορφή gel οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να την απλώσετε στην επιδερμίδα αλλά και το ίδιο εύκολα να την αφαιρέσετε είτε με νερό είτε με χαρτομάντιλο! :-D

Περιέχει εκτός των άλλων λιποσώματα (liposomes) με αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, glycyrrhetinic acid, σύμπλεγμα οργανικού silicium με βιταμίνη C, πρωτεΐνες σιταριού, ένα ειδικό μείγμα από πανθενόλη (panthenol), Glycyrrhetinic οξύ και ουρία (urea). Εκχυλίσματα από καρότο, αγγούρι, καλέντουλα και centella. D-Panthenol, βιταμίνη Α κ.α

Με λίγα λόγια απαλύνει, αποτοξινώνει, ενυδατώνει, θρέφει, προστατεύει και ανανεώνει την επιδερμίδα!  :-) Χρήση δύο με τρείς φορές την εβδομάδα.

Μπορείτε να την αφήσετε στην επιδερμίδα από 20′-30′ ή σε πιο λεπτό στρώμα (σαν κρέμα) όλο το βράδυ.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να την προμηθευτείτε στείλτε e-mail ή απευθυνθείτε στη δική σας αισθητικό.

Ρετινόλη (βιταμίνη Α)

Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α είναι φυσικό συστατικό και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη & διατήρηση του οργανισμού.

Στα καλλυντικά παρασκευάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως:

η ρετιναλδεΰδη δηλαδή η προβιταμίνη Α και οι ρετινυλεστέρες της όπως το παλμιτικό ρετινύλιο και το οξικό ρετινύλιο. Μπορούμε βεβαίως να δούμε πως σε φαρμακοκαλλυντικά προϊόντα (κυρίως για την ακμή) μπορούμε να βρούμε ρετινοειδή όπως η τρετινοΐνη&ισοτρετινοΐνη.

Η ρετινόλη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, το βούτυρο & το μουρουνέλαιο. Προέρχεται από τη β-καροτίνη την οποία το ήπαρ (συκώτι) τη μετατρέπει σε ρετινόλη.

Στον ανθρώπινο οργανισμό η ρετινόλη υπάρχει στα κερατινοκύτταρα. Μέσω διαφόρων μηχανισμών και διαδικασιών ανανεώνει την επιδερμίδα και για αυτό θεωρείται από τα no.1 βασικά συστατικά (όχι η ίδια η ρετινόλη αλλά τα ρετινοειδή & η ρετιναλδεΰδη) στα δερμοκαλλυντικά για την διατήρηση της υγιούς  όψης της επιδερμίδας αλλά και για την παράταση της δερματικής νεότητας.

 

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά, συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός. Εκδόσεις Βήτα. Αθήνα. Β’ έκδοση 1998.σελ.484-485.ISBN960-7308-87-5

 

Μουριά (Morus nigra&morus alba)/Mulberry

μαύρα μούρα, άσπρα μούρα... (photo by flickr& pcgn7)

Μουριά λοιπόν ή morus nigra&morus alba. Κάποιες φορές βρίσκουμε στη σύσταση καλλυντικών να περιέχεται το mulberry (και ως root extract), καρπός αυτής – κοινώς το μαύρο μούρο αλλά και σε άσπρο. :-) Περιέχει βιταμίνες A, B1, B2&C

Ιστορικά αναφέρεται πως: Τον 160 αιώνα, τα μούρα, ο φλοιός και τα φύλλα της μαύρης μουριάς (morus nigra) χρησιμοποιούνταν στη φαρμακευτική. Ο καρπός για τις φλεγμονές και ως αιμοστατικό, ο φλοιός για τον πονόδοντο και τα φύλλα για δαγκώματα από ερπετά αλλά και ως αντίδοτο από δηλητηρίαση από το ακόνιτο*.

Στην ευρωπαϊκή materia medica(έμπρακτη ιατρική) δεν χρησιμοποιείται. Η λευκή μουριά όμως (morus alba) έχει χρήση στην κινέζικη ιατρική όπως σε περιπτώσεις βήχα, την υψηλή πίεση και την τόνωση του γιν. Τα λευκά μούρα λοιπόν (sang shen) δρουν και ως ήπιο καθαρτικό στη δυσκοιλιότητα. Στην ευρωπαϊκή ιατρική τα μαύρα μούρα θεωρούνται τονωτικά και μπορούν να ληφθούν σε καταστάσεις αδυναμίας. ;-)

Προσοχή, συλλογή τους πρέπει να γίνει όταν είναι ώριμα. :-)

* ακόνιτο: (aconitum napellus) από τα πιο δηλητηριώδη φυτά στην ευρωπαϊκή βοτανολογία

 

Βιβλιογραφική πηγή: The herb society’s complete medicinal herbal(Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων),Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλελλής, 2000,σελ.80. ISBN: 960-7555-03-1

Μάσκες&κομπρέσες με ρόφημα βοτάνων

Φύλλα καμφοράς από το flickr&John Tann

Μπορείτε να φτιάξετε μία κούπα με ρόφημα από βότανα…για να μη την πιείτε!

Το βότανο που θα επιλέξετε πρέπει να είναι κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας όπου θα χρησιμοποιήσετε την μάσκα/κομπρέσα ή κατάλληλο για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει…

Το χαμομήλι κατευνάζει, είναι ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα, μειώνει το οίδημα και ανακουφίζει από τον ερεθισμό. Η μέντα είναι ιδανική για το λιπαρό δέρμα με ήπια αντισηπτική δράση και πλούσιο σε βιταμίνη Α και C. Ιδανικό δε για την ακμή είναι το ρόφημα από ρίζα καμφοράς με θεραπευτικές, στυπτικές και λειαντικές ιδιότητες! Σημειώστε πως η αλλαντοΐνη είναι παράγωγο της καμφοράς και έχει αναπλαστικές ιδιότητες – πολλαπλασιάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των κυττάρων! ;-)

Το ρόφημα από το βότανο μπορεί να απλωθεί στο δέρμα ως κομπρέσα (με γάζα) ή να αναμειχθεί μέσα σε ζελοειδή μάσκα βοτάνων!

Τσίλι ή καγιέν…το καυτερό ;-)

καίει αλλά αρέσει... ;-)

Capsicum Frutescens ή καγιέν ή τσίλι ή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ή όπως αλλιώς το γνωρίζετε εσείς…

Έφτασε σε εμάς από την Ινδία το 1548 και ονοματιζόταν ως πιπεριά Τζίνι. Είναι πολύ καυτό, δριμύ και ξηραντικό. Περιέχει αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα και βιταμίνες A, B1 & C. Το καροτένιο επίσης αλλά και έλαια έχουν μεγαλύτερη θέση στη σύσταση αυτού.

Ο καρπός λοιπόν του καγιέν αυξάνει τη ροή του αίματος, ανοίγει την όρεξη αλλά δρα θετικά και στη λειτουργία του στομάχου μιας και ανακουφίζει από τη δυσπεψία (και ενεργοποιεί τις ενέργειες του γιάνγκ).

Στο καγιέν, μάλλον η χρήση του έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες αλλά και ιδιότητες παραγωγής ιδρώτα δηλαδή ιδρωταγωγές! Ότι πρέπει δηλαδή για το κρυολόγημα και δε για εμπύρετες καταστάσεις… Αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα και βραχνάδα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με τη χρήση του τσίλι.

Προσοχή οι σπόροι μπορεί να είναι τοξικοί!!!

Από τον καρπό μπορούμε να παρασκευάσουμε έγχυμα, βάμμα, κομπρέσα, αλοιφή, έλαιο με έγχυση λάδι για μασάζ και υγρό για γαργάρες! ;-)

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α θεωρείται και ως η βιταμίνη της ομορφιάς!

2001_01_3---Letter-A_webΒοηθάει το δέρμα να παραμείνει όμορφο και νεανικό! Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην επιδερμίδα βοηθάει πολύ στην όραση και στην «καθαρότητα» των οφθαλμών. Η έλλειψη της χαρακτηρίζεται από θαμπή και ξηρή επιδερμίδα αλλά και επίμονη ξηροδερμία (στο τριχωτό της κεφαλής). Οι οφθαλμοί παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κάψιμο και φαγούρα ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η όραση παραμένει φτωχή ενώ παρουσιάζεται ευαισθησία στο φως (ηλιακό και μη). Επίσης δεν υπάρχει οργανική αντίσταση σε ασθένειες.

Η βιταμίνη Α ανευρίσκεται σε τροφές όπως: συκώτι, σπανάκι, μπρόκολο,λαχανάκια Βρυξελλών,κοτόπουλο,πράσινο μέρος των παντζαριών, πεπόνι,κολοκύθια κ.α

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει τη βιταμίνη Α μέσω της καροτίνης η οποία βρίσκεται στα καρότα*,τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα καθώς και στον κρόκο του αυγού και το συκώτι.

Έτσι αν θέλετε να αποκτήσετε τα πλεονεκτήματα που προσδίδει η βιταμίνη στο οργανισμό «φυσικά», μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με κάτι από τα παραπάνω, έτσι ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας φυσική ομορφιά και υγεία!

*τα καρότα καλύτερα είναι να καταναλώνονται στον ατμό, βραστά ή ψητά μιας και η καροτίνη δεν απορροφάται τόσο εύκολα όταν είναι ωμά.

(Μέρη του άρθρου είναι από το βιβλίο: Φυσικές Βιταμίνες, Toby Hembel, εκδόσεις Erian).

(Φωτογραφία: FreeFoto.com)

Αρχείο
Φεβρουαρίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829