Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘ορυκτέλαιο’

Ορυκτέλαιο (mineral oil)

Το ορυκτέλαιο ή παραφινέλαιο είναι από τα παλαιότερα μαλακτικά συστατικά για την προστασία του ξηρού δέρματος, αλλά και διαλυτικός και αντιστατικός παράγοντας.

Μπορούμε να το συναντήσουμε με τις εξής ονομασίες: paraffin oil, paraffinum liquidum, paraffinum perliquidum, υγρή παραφίνη, ορυκτό έλαιο ή λευκό έλαιο.*

Είναι μίγμα καθαρμένων υγρών υδρογονανθράκων που προέρχονται από το πετρέλαιο. 🙁 Το ορυκτέλαιο είναι άχρωμο, άοσμο άγευστο και διαυγές ελαιώδες διάλυμα αν όμως θερμανθεί τότε αναδίδει οσμή πετρελαίου.

Υπάρχει βεβαίως και η μορφή όπου το ορυκτέλαιο είναι κατεργασμένο και η μορφή του είναι σε γέλη (gel) όπου οι συγκεντρώσεις στα καλλυντικά είναι αρκετά μεγάλες π.χ 24% σε κρέμες αλλά και σε κραγιόν για τα χείλια και σε μπριγιαντίνες (περί το 90%).

Χρησιμοποιείται ως μαλακτικός παράγοντας, λαμπρυντικός παράγοντας. Σχηματίζει στην επιδερμίδα ημιλιπαρό ευεργετικό υμένιο στην επιδερμίδα και αποκαθιστά το διαταραγμένο δερματικό φραγμό κ.α

* όταν συναντάτε σε συσκευασίες να αναγράφεται η ένδειξη «no minerals» τότε εννοείται πως το προιον δεν περιέχει παραφίνη! 😉

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα Αθήνα β’ έκδοση. σελ.420-421

Κρέμα φραγμού (Barrier cream)

Κρέμες που προστατεύουν! Κρέμες για τα χέρια, κρέμες οι οποίες «δημιουργούν φράγμα» μεταξύ της επιδερμίδας και του περιβάλλοντος για να μας προστατεύσουν από τη ρύπανση όπως η σκόνη και το καυσαέριο…αλλά και από τους διαλύτες των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας και συγκεκριμένα της κερατίνης π.χ απορρυπαντικά – διαλυτικά κ.α

Μπορεί να περιέχουν : Υδροαπωθητικά υλικά όπως σιλικόνη, λανολίνη, καολίνης, ορυκτέλαιο κ.α Επίσης αυτογαλακτωματοποιητές (μονοστεατική γλυκερόλη), ελαιοαπωθητικά υλικά (γόμες κ.α) αλλά και πλαστικοποιητικά (γόμες  – ξανά – κλπ). 😛

Αρχείο
Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Επιλογές