Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘καροτινοειδή’

Καροτινοειδή – Carotinoids

φάτε τα καλύτερα μαγειρεμένα για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών τους! (photo by Deb Roby)

φάτε τα καλύτερα μαγειρεμένα για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών τους! (photo by Deb Roby)

Τις τελευταίες μέρες λόγω πιο ορθής διατροφής έχω προσθέσει σχεδόν καθημερινά στο διατροφολόγιο μου καροτινοειδή…

Καροτάκια λοιπόν σε ωμή μορφή αλλά και σε μορφή βραστών πεντανόστιμων στον ατμό!

Είπα λοιπόν να γράψω ένα άρθρο για την κύρια ουσία τους (τι ακριβώς είναι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικό – τεχνική μορφή).

Λίγα λόγια λοιπόν (ή και περισσότερα). 🙂

Τα καροτινοειδή είναι άχρωμες ή έγχρωμες ουσίες, φυτικής προελεύσεως καλλυντικών δέρματος. Χωρίζονται σε δύο ομάδες :

  • Άχρωμα καροτινοειδή τα οποία αποτελούνται από φυτοίνη & φυτοφλουένιο (πολυενουδρογονάρθρακας). Η μορφή τους είναι γλοιώδη έλαια, χρώματος ωχροκίτρινου, αδιάλυτα στο νερό και φθορίζον στο ηλιακό φάσμα. Η χρήση τους είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στην ομοιοπαθητική ιατρική!
  • Έγχρωμα καροτινοειδή τα οποία περιλαμβάνουν τη β – καροτίνη (προβιταμίνη Α). Η προβιταμίνη Α βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα φυτά αλλά και σε πολλούς ζωικούς ιστούς. Απορροφά το ηλιακό φως. Επίσης περιέχεται και η κανθοξανθίνη(είναι λεπιδώδης κιτρινωπή ουσία)!

Το χρώμα της είναι βαθύ πορφυρό, δεν διαλύεται στο νερό στα οξέα και στα αλκάλια. Απορροφά οξυγόνο από τον αέρα (το όποιο έγχρωμο καροτινοειδές). Παράγουν άχρωμα ανενεργή προϊόντα. Το διάλυμα τους έχει κίτρινο χρώμα.

Χρησιμοποιείται σε φωτοπροστατευτικά και σε άλλα προστατευτικά του δέρματος ενώ έχει δράση αντιοξειδωτική δηλαδή δρα ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας αλλά και του οργανισμού μας γενικότερα… 😛

Προσοχή η υπερβολική κατανάλωση καροτινοειδών μπορεί να προκαλέσει κιτρινωπή χρώση της επιδερμίδας!

Αυτά τα ολίγα για τα καροτάκια κυρίως, σας αφήνω να πάω να τα φάω τώρα (μιαμ μιαμ).

Καλέντουλα (calendula, marigold, holligold, le souci)

Calendula arvensis, photo by Catalaunica Montses

Calendula arvensis, photo by Catalaunica Montses

Η καλέντουλα πρωτομπήκε στην οικογένεια των καλλυντικών παρασκευασμάτων το 1935. Είναι λιποδιαλυτή ουσία, σταθερή που δεν οξειδώνεται εύκολα.

Έχει ήπια αντιφλεγμονώδες δράση, ιαματική ιδιότητα σε περιπτώσεις πληγών και μικροτραυμάτων αλλά και «αντιγηραντική» και «αντιοξειδωτική» δράση.

Χρησιμοποιείται ευρέως και στην ομοιοπαθητική ιατρική (κυρίως η calentula officinalis).

Calendula Officinalis , photo by Dorocia

Calendula officinalis , photo by Dorocia

Δεν μπορεί να παραχθεί εργαστηριακώς. Προέρχεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων λουλουδιών ή φυτών αυτής, χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλί. Η καλέντουλα περιέχει : καροτινοειδές και σαπωνίτη αλλά και τριτερπένια και πολυσακχαρίδια. Μπορεί να ενσωματωθεί σε αλκοολούχα διαλύματα και λιπαρά έκδοχα όπως κρέμες, έλαια αλλά και κραγιόν. Προτιμάται ιδιαιτέρως για τα βρεφικά προϊόντα αλλά και τα προϊόντα για την ανδρική περιποίηση (προϊόντα για μετά το ξύρισμα). Αρκετά διαδεδομένο στη χρήση του είναι το έλαιο της καλέντουλα.

Η καλέντουλα υπάρχει σε δύο ποικιλίες :

  • Calendula officinalis – χρώματος κίτρινου.
  • Calendula arvensis – χρώματος πορτοκαλί.

Έχει παρατηρηθεί τοπικός ερεθισμός. Αλλεργική δερματίτιδα είναι πιο συνήθης μιας και είναι οφειλόμενη σε κάποιο από τα συστατικά του.

Βιβλιογραφική πηγή : «Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές» Κ. Μουλοπούλου – Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός. εκδόσεις Βήτα. Αθηνα.

Αρχείο
Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Επιλογές