Get Adobe Flash player

Άρθρα με το tag: ‘άμυλο’

Άμυλο/Starch

Άμυλο (starch), το βρίσκουμε στις πατάτες, στο ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι αλλά και σε άλλα φυτικά τρόφιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι σκόνη προσροφητική ελαιωδών εκκρίσεων, αλλά και επικαλυπτική μ’ευρεία χρήση στα καλλυντικά μείγματα. Χημικώς είναι σύμπλεγμα πολυμερές αποτελούμενο από: αμυλόζη (27%) και αμυλοπηκτίνη (73%).

Οι αμυλούχες πούδρες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των καλλυντικών (starch powders), αφορούν αιθέρες αμύλου, ενώ διατίθενται και ακρυλικά πολυμερή αμύλου (starch acrylate copolymer).

Στην όψη είναι: κοκκία λευκά, άοσμα, άγευστα, διαμέτρου 5-6μm, είναι επίσης υγροσκοπικά και διαλυτά στο ζεστό νερό αλλά αδιάλυτα στο κρύο νερό και την αλκοόλη. Τα βρίσκουμε αυτούσια σε καλλυντικές συνθέσεις ή ως κολλοειδές διάλυμα σε ποικίλες καλλυντικοτεχνικές μορφές.

Το «καλό» άμυλο έχει τα εξής χαρακτηριστικά/ιδιότητες:

  • «Γλυστρά» στην επιδερμίδα χωρίς να «κολλάει».
  • Προσροφά ανεπιθύμητες ελαιώδεις εκκρίσεις του δέρματος χωρίς να καθιζάνει μ’αυτές αντιαισθητικά.
  • Παρεμποδίζει στα μίγματα την ανάπτυξη μικροβίων λόγω την εμπεριεχόμενης σ’αυτό μικρής ποσότητας φορμαλδεΰδης.
  • Είναι στείρο μικροβίων (δηλαδή δεν παράγει μικρόβια).

Για τους παραπάνω λόγους προτιμάται από τη χρήση του τάλκη (talc).

Χρησιμοποιείται σε:

Άχρωμες πούδρες όλων των ειδών (και βρεφών) και αποτελεί συστατικό σε: blushers (rouge, «κόκκινο» για τις παρειές), κραγιόν για τα χείλη, τριχοβαφές, κρέμες μαλακτικές και κρέμες προστατευτικές. Σε προϊόντα υγιεινής όπως: ξηρά σαμπουάν αλλά και ως αντιιδρωτικό ως επικαλυπτική σκόνη παραγώγων αλουμινίου κ.α

Το καλύτερο άμυλο είναι αυτό που προέρχεται από το λευκό ρύζι (και για αυτό προτιμάται εδώ και αιώνες από τις γυναίκες της Ιαπωνίας τόσο αυτούσιο πάνω στο δέρμα αλλά και ως συστατικό σε διάφορα καλλυντικά). Επιπλέον δημιουργεί ένα λευκό πέπλο πάνω στη επιδερμίδα, αρχικό ζητούμενο των ασιατικών λαών! 😉

 

Σημείωση: το άμυλο είναι βασικό συστατικό διαφόρων προϊόντων για το σιδέρωμα και ειδικά για το κολλάρισμα των ρούχων…

 

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, Αθήνα. ISBN: 960-7308-87-5 

Avena Sativa

Βρώμη ή αβένα ή avena sativa. Ο χαρακτήρας της είναι ζεστός, υγρός και γλυκός. Τα συστατικά της είναι σαπωνίνες, φλαβονοειδή, πολλά μέταλλα, αλκαλοειδή, στεροειδής ενώσεις, βιταμίνες B1,B2,D,E, καροτένιο, πρωτεΐνη του σιταριού(γλουτένη), άμυλο&λίπος.

Οι δράσεις της είναι οι εξής: Στο φυτό/ τονώνει τα νεύρα, ιδρωταγωγό και αντικαταθλιπτικό. Ο σπόρος/ είναι ότι ισχύει για το φυτό αλλά επιπλέον είναι και θρεπτικός. Το πίτουρο της βρώμης (τύπου quaker) μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά βοηθά και στο να μη δημιουργηθούν θρόμβοι.

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στη σύγχρονη κοσμετολογία για επιπλέον θρέψη και ενυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά κυρίως για τη φροντίδα της ευαίσθητης.

‘Ανετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε σπιτικές μάσκες για τη θρέψη&λεύκανση της επιδερμίδας. 🙂

Tip: Χρησιμοποιήστε λοιπόν πίτουρο βρώμης ή αλεύρι σε συνδυασμό με μέλι ή γάλα ή γιαούρτι για (σχεδόν) τέλεια και λαμπερή επιδερμίδα! 😛

Αρχείο
Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Επιλογές