Get Adobe Flash player

Αρχείο για την κατηγορία: ‘Ορολογία’

Ραδιοσυχνότητες (Radio frequency/ RF)

electroporation

Οι ραδιοσυχνότητες (needle free mesotherapy) έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία έτη την κλασσική μεσοθεραπεία/mesotherapy (ενέσιμη). Οι ραδιοσυχνότητες λοιπόν βοηθούν τα ενεργά συστατικά να διεισδύσουν στο δέρμα όπως άλλωστε και τα derma rollers (άλλο άρθρο για αυτά θα να αναρτηθεί). Επίσης μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία της επιδερμίδας κατά 5 με 7 βαθμούς °C άρα και η διαπερατότητα της επιδερμίδας (στα όποια προϊόντα). Μέσω της παραπάνω ιδιότητας/διαδικασίας λοιπόν ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου και έτσι επέρχεται η σύσφιξη! :-P

Είναι λοιπόν συσκευή που εκπέμπει παλμούς τέτοιους όπου ενεργοποιούν ή μάλλον ανοίγουν κανάλια διείσδυσης και πόρους στο κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας έτσι στα προϊόντα να διεισδύσουν στο δέρμα και στα κύτταρα (electroporation). Βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των συνθέσεων προϊόντα όπως: ιονίζοντα&μη, λιπαρά, υδατοδιαλυτά κλπ.

Από την λήξη της όλης διαδικασίας, μετά από περίπου 24 με 48 ώρες, το όποιο προϊόν συνεχίζει να διαχέεται στο χόριο (δια μέσου των αιμοφόρων αγγείων).

Σημειώστε πως η επιδερμίδα δεν «κινδυνεύει» και δεν «διαφοροποιείται» μορφολογικά, επίσης στην όλη διαδικασία το μόνο αίσθημα που νιώθεις είναι ελαφριά θερμότητα, ούτε αίσθηση ηλεκτρικού shock ούτε δυσφορία από τσίμπημα.

 

Μέρη του άρθρου προέρχονται από το: Μέθοδοι Μεσοθεραπείας και πως να τις εκμεταλλευτείτε του Δημήτρη Μησουρά για τον κατάλογο Esthete Hellas,τεύχος 24, www.mybeautynet.gr

Λανολίνη (Lanolin)

Η λανολίνη δεν έχει αντιρυτιδική δράση (όπως κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν...) ;-)

Λανολίνη λοιπόν, την οποία μπορεί και να συναντήσετε εκτός και από lanolin, ως adeps lanae, wool wax (ζωικός κηρός) ή wool grease/(fat), δηλαδή ζωικό λίπος.

Η λανολίνη είναι καθαρά ζωικής προέλευσης. Προέρχεται από τους αδένες όλων των ζώων από τα οποία επεξεργαζόμαστε το μαλλί. Πιο συγκεκριμένα, προέρχεται από το σμήγμα του προβάτου, που μετά την έκκριση του από τους σμηγματογόνους αδένες εναποτίθεται στις ίνες του μαλλιού του.

Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται αυτούσια η/και ως έκδοχο καλλυντικών προϊόντων (>200) για τις μαλακτικές, γαλακτωματοποιητικές και σταθεροποιητικές ιδιότητες της.

Τα χαρακτηριστικά της είναι: κίτρινο χρώμα με κολλώδη όψη και ιδιάζουσα οσμή. Πρακτικά είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά μίγνυται με αυτό (περίπου στο διπλάσιο του βάρους της), χωρίς να διαχωρίζεται.

Χημικώς, η λανολίνη (wool wax) είναι περισσότερο ζωικός κηρός παρά λίπος. Περιέχει σύνθετο μίγμα εστέρων και πολυεστέρων, κυρίως χοληστερινικών ή ισοχοληστερινικών των ανώτερων λιπαρών οξέων. Περιέχεται δε 25-30% νερό. Δεν περιέχονται τριγλυκερίδια ή σκουαλένιο.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η λανολίνη χρησιμοποιείται αυτούσια ως:

(Πολύ καλός) μαλακτικός παράγοντας, που συμβάλλει με το σχηματισμό υμενίου στο δέρμα, στην αντιμετώπιση της ξηρότητας κάθε λογής, προσώπου ή σώματος, και συνεπώς ανευρίσκεται σε:

Κρέμες για κάθε σκοπό.

Κρέμες για τα ατοπικά βρέφη&παιδιά, επειδή παρεμποδίζει τη διαδερματική απώλεια του νερού και κατά συνέπεια βελτιώνει την υδάτωση του ξηρού δέρματος.

Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες cold, υδατικές για το σώμα.

Σε κρέμες καθαρισμού αλλά και σε κρέμες για τα χέρια.

Λανολίνη επίσης θα βρούμε στη σύσταση προϊόντων για το μακιγιάζ όπως: σκιές ματιών σε μορφή κρέμας (cream eye shadow) αλλά και ρουζ στην ίδια μορφή (cream blusher). Επίσης σε μολύβια για τα φρύδια, όπου αυξάνει τη στερεότητα του προϊόντος. Στα προϊόντα για τα χείλη, βοηθά να μην «σπάσει» το τελικό προϊόν.

Στα προϊόντα δε για τα μαλλιά και κυρίως στα contitioners, δίνει λάμψη στα μαλλιά αλλά επίσης βοηθάει στο να αποκτήσουν αντιστατική δράση.

 

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά, συστατικά και εφαρμογές. Κ. Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός.  Αθήνα 1998, δεύτερη έκδοση, εκδόσεις ΒΗΤΑ. ISBN: 960-7308-87-5


Δίκταμνος / Origanum dictamnus (Amaracus dictamnus)

Δίκταμνος / Origanum dictamnus (Amaracus dictamnus). Επίσης ονομάζεται και δίκταμο, αδίχταμος, δίταμος, έρωντας,στοματόχορτο και μαλλιαρόχορτο.

Είναι βοτάνι πολύ γνωστό σε όσους ζουν/κατάγονται από την Κρήτη. Πλέον είναι (σχετικά) δυσεύρετο…επίσης καλλιεργείται δύσκολα.

Το προερχόμενο αιθέριο έλαιο εξ αυτού, το οποίο εξάγεται με απόσταξη των ανθισμένων κορυφών του, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στην παραγωγή bitters/vermouth. Περιέχονται μεταξύ των άλλων πουλεγόνη, θυμόλη και καρβακρόλη.

Για να δούμε όμως τι ιδιότητες έχει ο δίκταμος… Σίγουρα έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και βοηθάει στη χώνεψη. Έχει αντιμικροβιακές & αντισηπτικές ιδιότητες, είναι επίσης ανθελμινθικό αντιαιμορραγικό και επουλωτικό. Επουλώνει, έχει όμως ιδιότητες εμμηναγωγικές, σπασμολυτικές αλλά καταπραΰνει της νευρικές διεγέρσεις.

Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά από επίσης ελληνική εταιρεία μάσκα προσώπου η οποία περιέχει δίκταμο για την της επιδερμίδας. Βεβαίως ο δίκταμος/το δίκταμο σαν γνήσιο ελληνικό βοτάνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως εξής:

Σαν αφέψημα (ο πιο κλασσικός τρόπος), σαν έκχυμα για πιο «επείγουσες» καταστάσεις αλλά επίσης με τη «συνδρομή» από κρασί ή ρακί για την παρασκευή βάμματος! Βεβαίως μπορεί να  χρησιμοποιηθεί σαν κλασσικό επίθεμα/κατάπλασμα, επίσης η σκόνη από το δίκταμο μπορεί χρησιμοποιηθεί σαν αντιαιμορραγικό&επουλωτικό φάρμακο αλλά και ως αντιμικροβιακό/αντισηπτικό. Τέλος, μπορεί να κατασκευαστεί τονωτικό κρασί ή ρακί! ;-)

 

Βιβλιογραφική πηγή: Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων, Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής, Αθήνα 2000. ISBN 960-7555-03-1

Βότανα με μαλακτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα

  • Αμύγδαλο, (prunus dulcis) όπως δε το αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά είδη καλλυντικών αλλά και αυτούσιο ή σαν λάδι βάση για την αρωματοθεραπεία…

Δείτε τις σχετικές πληροφορίες/συνέχεια για το άρθρο εδώ! :-D

Δέρμα και ευρυαγγεία (μέρος β).

Στην επιδερμίδα όπου παρουσιάζεται ευρυαγγεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής μάσκες:

Μάσκες που περιέχουν καολίνη/καολίνης αλλά επίσης μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα την παρακάτω μάσκα:

Ένα (1) μέρος καολίνη Al2Si2O5(OH)και ένα (1) μέρος οξείδιο ψευδαργύρου (ZnO). Αναμειγνύουμε τα συστατικά αυτά με υδατική βάση ή έλαιο ορυκτό (προτιμώ τα φυτικής προελεύσεως έλαια) ή με κάποιο προστατευτικό υγρό. Το μείγμα θα πρέπει να δουλευτεί αρκετά καλά και να μπορεί επίσης να απλωθεί εύκολα.

Τέτοιας σύνθεσης μάσκα έχει την ιδιότητα να ηρεμήσει το δέρμα αλλά και να μειώσει την ερυθρότητα!

Δέρμα και ευρυαγγεία (μέρος α).

Το δέρμα με ευρυαγγεία είναι το είδος του δέρματος αυτού όπου έχει διευρυμένα τριχοειδή αγγεία και όχι σπασμένα όπως συνηθίζεται να λέγεται…

Στο άρθρο αυτό θα γράψω τι δεν πρέπει να γίνεται/αποφεύγεται στις θεραπείες καμπίνας (ινστιτούτου).

  • Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση υπέρυθρου φωτός (υπέρυθρης λάμπας).
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάγος/παγοκυψέλες/κρυοθεραπεία σε επιδερμίδα με έντονη ευρυαγγεία.
  • Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αντισηπτικών και δε ισχυρών σε τέτοιου είδους δέρμα.
  • Τέλος, στην διαδικασία του massage δεν πρέπει οι κινήσεις να είναι έντονες αλλά και με περισσότερη δύναμη…
Αρχείο
Μαΐου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031