Αμυγδαλέλαιο/Almond oil

0
1326
Το αμυγδαλέλαιο είναι μεσαίας πυκνότητας λάδι με κιτρινωπή απόχρωση και πολύ "απαλής υφής". Η οσμή του δε θυμίζει σε τίποτα το αμύγδαλο...

Αμυγδαλέλαιο. Λίγα (ή και περισσότερα) λόγια για αυτό μιας και το βρίσκουμε στα περισσότερα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε! 😉

To έλαιο αυτό είναι από τις πιο παλαιές μαλακτικές και αρωματικές ουσίες, που όμως έχει αρχίσει να αντικαθίστανται από νεότερες. Βεβαίως χρησιμοποιείται ακόμη σε πληθώρα καλλυντικών. 🙂

Το αμυγδαλέλαιο είναι φυσικό τριγλυκερίδιο. Προέρχεται από τη συμπίεση των καρπών του δέντρου της αμυγδαλιάς (Prunus Amygdalus), κυρίως από την Ιταλία αλλά και τη Γαλλία. Αποτελείται από: Αμυγδαλίνη (3%), πρωτεΐνες, κυανίδιο&ζάχαρη. Από το ελαιώδες απόσταγμα έχει απομακρυνθεί το τοξικό υδροκυανικό οξύ (prussic acid). Η ως άνω περιγραφή αφορά το αμυγδαλέλαιο από το πικραμύγδαλο.

Το έλαιο που εξάγεται από το γλυκό αμύγδαλο (Prunus Amygdalus Dulcis oil) περιέχει κατά 50% αιθέρια έλαια, πρωτεΐνες&ζάχαρη και χρησιμοποιείται περισσότερο στην αρωματοποιία.

Αμυγδαλέλαιο θα βρούμε σε: προϊόντα υγιεινής της επιδερμίδας όπως στα σαπούνια (ώστε να γίνουν πιο λιπαρά). Σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας όπως σε κρέμες για το πρόσωπο αλλά και κρέμες για τα μάτια. Προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών όπως σαμπουάν-μαλακτικά αλλά και σε κρέμες (γυαλιστικά) για τα μαλλιά.

Αμυγδαλέλαιο θα συναντήσουμε σε καλλυντικά προϊόντα για τα νύχια τα οποία: λευκαίνουν τα νύχια αλλά και αφαιρούν τις χρωστικές ουσίες των βερνικιών (nail enamel remover with almond oil).

Βεβαίως σε παρασκευή αρωμάτων χρησιμοποιείται πάρα πολύ το γλυκό αμυγδαλέλαιο όπως και ως φυσική μαλακτική ουσία για την επιδερμίδα, πολύ εύκολα επίσης θα το βρείτε και στα αντηλιακά προϊόντα. Η χρήση του αμυγδαλέλαιου βεβαίως είναι αρκετά συχνή και στα προϊόντα για το μακιγιάζ όπως στα κραγιόν (lip sticks, lip glosses) και στα μολύβια (eye pencils, lip pencils, eyebrows pencils).

Τέλος, ένα μείγμα από λευκό γάλα αμυγδάλου, ζάχαρης, ακακίας&νερού δημιουργεί ένα είδος “πάστας” ιδανικό για χρήση μαλακτική και καταπραϋντική τόσο στην επιδερμίδα αλλά και των βλεννογόνων.

Βιβλιογραφική πηγή: Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος-Ι.Δ.Στρατηγός. Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, β’ έκδοση. ISBN 960-7308-87-5

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.