Get Adobe Flash player

Shea butter/Karité

ο καρπός και το βούτυρο από το shea

Το βούτυρο shea από το Butyrospermum parkii ή (shea butter ή βούτυρο karité) είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό ή σε απόχρωση ιβουάρ λίπος το οποίο εξάγεται από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου shea δηλαδή του Vitellaria paradoxa tree (Shea Tree)*. Στην Αφρική* *το shea butter χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική, βεβαίως κάποιες φορές χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία σοκολάτας ως αντικατάστατο του βούτυρο του κακάο (cocoa butter) με διαφορετική όμως γευστική απόδοση…

Ας μάθουμε όμως λίγα πράγματα για τη χρήση του σε σχέση με την επιδερμίδα (μας) αλλά και τη χρήση του μέσα στα καλλυντικά:

Σίγουρα θα το έχετε δει με την ονομασία shea butter σε σειρές περιποίησης της επιδερμίδας (κυρίως για το σώμα) από μεγάλες και γνωστές εταιρείες καλλυντικών αλλά και ως karité σε σειρές περιποίησης των μαλλιών… 😉

Οι ιδιότητες του βουτύρου αυτού είναι οι εξής:

  • Όταν υπάρχει δερματικός ερεθισμός ή/και φλεγμονή, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και στην ταχεία επούλωση του.
  • Φροντίζει ιδιαιτέρως το ξηρό δέρμα αλλά επίσης βοηθά σε περιπτώσεις εκζέματος.
  • Βοηθά στην πρόληψη της φωτογήρανσης (μιας και περιέχει φυσικά αντηλιακά φίλτρα) αλλά και στην πρόληψη της βιολογικής γήρανσης!
  • Βοηθά στην επούλωση από έγκαυμα (κυρίως ηλιακό).
  • Προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, όπως: έντονη ηλιοφάνεια, δριμύ ψύχος κλπ.
  • Φροντίζει την βρεφική αλλά και παιδική επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί αλλεργίες…
  • Η πρόληψη των ραγάδων μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του shea butter κατά τη διάρκεια της.
  • Θρέφει τα πολύ ξηρά (ξηρά αλλά και βαμμένα μαλλιά), προστατεύει από τη φθορά της τρίχας, δηλαδή από το να παρουσιάσουν ψαλίδα.
  • Το shea butter αποτελεί ιδανικό «υλικό» για massage του σώματος βοηθώντας ακόμη και από: αθλητικές κακώσεις, διαστρέμματα, μώλωπες αλλά και ένταση.
  • Το δέρμα γίνεται λείο και απαλό αλλά και πολύ ενυδατωμένο! 😀

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τη σύσταση των καλλυντικών που αγοράζετε (για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά θα δείτε πως αναγράφεται η ονομασία του: Butyrospermum parkii!!! 😀

Fatty Acid Mean Min Max
16:0 Palmitic 4.0 2.6 8.4
18:0 Stearic 41.5 25.6 50.2
18:1 Oleic 46.4 37.1 62.1
18:2 Linoleic 6.6 0.6 10.8
20:0 Arachidic 1.3 0.0 3.5

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύσταση του shea butter αλλά και τα ποσοστά ελαίων που περιέχονται.

Σημείωση: ‘Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του βουτύρου karité αφορούν τη χρήση του 100% καθαρού αφρικανικού shea butter και βεβαίως αυτούσιου (χωρίς να έχει μικρή συμμετοχή σε δερμοκαλλυντικά όπως συνήθως γίνεται…)

* Το δέντρο Shea είναι ένα παραδοσιακά δέντρο τροφής όπου και: αρχίζει την παραγωγή των καρπών σε ηλικία 10-15 ετών. Η μεγαλύτερη όμως απόδοση του είναι σε ηλικία 20–30 ετών. Συνεχίζει να παράγει καρπούς για 200 έτη περίπου!

* * Οι Αφρικανικές χώρες που παράγουν shea butter είναι: Mali, Cameroon,Congo, Republic of Côte d’Ivoire (Ivory Coast), Ghana, Guinea, Togo, Nigeria, Senegal, Sudan, Burkina Faso και η Uganda.

Πηγές όπου επηρέασαν τη συγγραφή του άρθρου: shea-d-afrique.de, wipidedia for shea&butyrospermum parkii, Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, Β’έκδοση.

4 Σχόλια to “Shea butter/Karité”

  • […] Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αναρτήθηκε άρθρο για το Shea Butter. Μπορείτε λοιπόν να ανατρέξετε και να μάθετε κάποια πράγματα πριν ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου για το Shea butter/Karité/Butyrospermum parkii & to Shea Tree (Vitellaria paradoxa tree)! […]

  • […] Δοκίμασα τα 100% φυσικά&φυτικά σαπούνια Kari Plus με 80% Shea Butter (Butyrospermum Parkii). […]

  • […] και καλυμμένη με ένα λεπτό στρώμα από το βούτυρο shea butter-butyrospermum parkii ή βούτυρο σέα/καριτέ. Περιέχονται επίσης σογιέλαιο, […]

  • That’s really shewrd! Good to see the logic set out so well.

Πείτε μας την άποψή σας!

Αρχείο
Μάρτιος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ   Απρ »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Επιλογές