Θυμάρι (Thymus vulgaris)

0
1012

Όταν βλέπουμε στη σύσταση κάποιου καλλυντικού παρασκευάσματος να αναγράφεται το θυμάρι ή Thymus vulgaris τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε πως:

Είναι φυτική αρωματική ουσία η οποία προέρχεται από εκχύλισμα αποξηραμένων φύλλων και λουλουδιών αγρού του φυτού του γένους Thumys vulgaris, που αναρριχάται σε βράχους, κυρίως της Ευρασίας αλλά και των Η.Π.Α.

Περιέχει πτητικό έλαιο, γόμα ταννίνη κ.α

Η μορφή του είναι: αποξηραμένα χόρτα με χρώμα ερυθρό, ανοικτό ροζ ή λευκό και ευχάριστη οσμή! Μπορούμε επίσης να βρούμε και θυμάρι γένους Thymus serpyllum.

Το θυμάρι λοιπόν χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματική ουσία σε αρώματα, λοσιόν για μετά το ξύρισμα, αρωματικά σαπούνια και αφρόλουτρα (όπου είναι φοβερό ;-)) αλλά και για τη στοματική υγιεινή σε οδοντόπαστες και στοματοπλύματα! 😉

Προσοχή όμως διότι σε μερικές περιπτώσεις το εκχύλισμα από θυμάρι μπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό στη επιδερμίδα…

Βιβλιογραφική πηγή:Καλλυντικά συστατικά και εφαρμογές, Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος,Ι.Δ Στρατηγός. Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, Β’ έκδοση 1998 – σελ.226.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.