Salvia spp.(Σάλβια)

1
1240

salvia officinalis (photo by flickr and Bárbol)

Salvia spp. ή Σάλβια αλλά για τους περισσότερους από μας γνωστό βοτάνι με το όνομα Φασκόμηλο (Ελελίφασκος ή Αλιφασκιά).

Είναι παραδοσιακά συνδεόμενο με τη μακροβιότητα και έχει τη φήμη πως αποκαθιστά την εξασθενημένη μνήμη των ηλικιωμένων. Τη σάλβια όπως και άλλα βοτάνια που ενίσχυαν τη μνήμη τα φύτευαν στα μνήματα… (ίσως για να μην “ξεχαστεί” ο αποθανών…).

Υποστηρίζεται πως πρώτοι οι Βρετανοί έκαναν εισαγωγή τσαγιού από την Κίνα, οι Κινέζοι δε εκτίμησαν τόσο πολύ το βότανο αυτό που το έδιναν (τη μία κάσα) σάλβια για δυό κάσες τσάι!

Στη φαρμακευτική η σάλβια χρησιμοποιείται, αλλά αυτή που ονομάζεται “μωβ ποικιλία” δηλαδή η Salvia officinalis. Η ποικιλία αυτή είναι πιο δραστική από το κοινό πράσινο φυτό, στην Κίνα δε η ρίζα της συγγενικής Salvia miltiorrhiza (dan shen), χρησιμοποιείται και ως τονωτικό βότανο.

Χαρακτηριστικά της Salvia spp.:

Ο χαρακτήρας της είναι: καυτερός, πικρός, δροσερός και ξηραντικός.

Τα συστατικά της είναι: πτητικά έλαια, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, ρητίνη, φλαβονοειδή, ουσίες τύπου οιστρογόνων και σαπωνίνες. Η salvia miltiorrhiza περιέχει και βιταμίνη Ε.

salvia officinalis leaves (photo by flickr and andreasbalzer)

Οι δράσεις της είναι: άφυσο, σπασμολυτικό, στυπτικό, αντισηπτικό, χαλαρώνει τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την εφίδρωση και την παραγωγή σάλιου αλλά και γάλακτος. Διεγείρει τη μήτρα, έχει αντιβιοτική δράση, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι χολαγωγό. Η salvia milltiorrhiza είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας, κατασταλτικό και απομακρύνει τη θερμότητα.

Με τα αποξηραμένα (αλλά και νωπά) φύλλα της μπορούμε να φτιάξουμε ρόφημα πικρό το οποίο είναι διεγερτικό της πέψης αλλά επίσης είναι ιδανικό για γαργάρες της στοματικής κοιλότητας, επίσης βοηθά πολύ η χρήση του για τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης αλλά και κατά τον απογαλακτισμό του βρέφους.

Η ρίζα -κυρίως στην Κίνα- χρησιμοποιείται σαν αιματαγωγό π.χ σε συγκεκριμένα καρδιακά προβλήματα αλλά και σε καταστάσεις που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση. Το dan shen θεωρείται επίσης κατασταλτικό και δροσιστικό, χρησιμοποιείται για να μειώσει τη θερμότητα στο συκώτι και την καρδιά.

Προσοχή σε άτομα που πάσχουν από επιληψία και σε εγκυμονούσες!!!

Βιβλιογραφική πηγή: Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων (της εταιρείας βοτάνων/The Herb Society’s complete medicinal herbal), Penelope Ody, εκδόσεις Γιαλλελής, Αθήνα. σελ.95

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.