Σόγια (Soya)

0
1335
φυτεία με σόγια στη Βολιβία...(photo by flickr&CIAT - International Center for Tropical Agricultu)

Η σόγια* είναι φυτική ουσία της οποίας τα παράγωγά της είναι ευρέως διαδεδομένα ως μαλακτικά, γαλακτοματοποιητές ή ως αντιστατικοί παράγοντες.

Προέρχεται από το φυτό Glycine max και είναι προϊόν σπόρων αυτού. Περιέχει : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες έλαιο και στάχτη.

Τα χρησιμοποιούμενα παράγωγα της σόγιας στα καλλυντικά παρασκευάσματα είναι τα εξής :

  • Σογιέλαιο (soybean oil)**
  • Λιπαρά οξέα σόγιας (soy acids)
  • Αμίδια σόγιας (soyamide DEA, soyamidopropyl betaine etc.)
  • Αμίνες σόγιας (soyamine, soyaminopropylamine etc.)
  • Στερόλες σόγιας (soy sterol, soy sterol acetate etc.)
  • Αλκυλοπαράγωγα σόγιας (soyamidopropyl ethyldimonium ethosulphate etc.)

Η σόγια χρησιμοποιείται ως εξής:

Είναι πρώτη ύλη παραγωγής φωσφολιποειδών. Το σογιέλαιο και τα λιπαρά οξέα σόγιας χρησιμεύουν ως μαλακτικά σε έλαια μπάνιου, σαπούνια, σαμπουάν κ.α. Οι αμίνες και τα αμίδια σόγιας ανευρίσκονται σε σαπούνια σαμπουάν κ.α ως γαλακτοματοποιητές και αντιστατικοί παράγοντες. Οι στερόλες χρησιμεύουν ως μαλακτικά και ενυδατικά σε κρέμες κ.α και τέλος τα αλκυλοπαράγωγα της σόγιας χρησιμοποιούνται αντιστατικοί παράγοντες σε καλλυντικά μίγματα.

* Η σόγια είναι σε μορφή μικρών κοκκίων ωοειδούς σχήματος.

** Το σογιέλαιο είναι ελαιώδες διάλυμα, κίτρινο έως ανοιχτό καστανό, χαρακτηριστικής οσμής και γεύσης, διαλυτό στην απόλυτη αλκοόλη.

Τα παράγωγα της σόγιας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και επίσης το σογιέλαιο προάγει τη φαγεσωρογένεση (αρχικό στάδιο της ακμής…και όχι μόνο 😉 ).

Βιβλιογραφική πηγή : Καλλυντικά. Συστατικά και εφαρμογές. Κ.Μουλοπούλου-Καρακίτσου, Δ.Ρηγόπουλος, Ι.Δ.Στρατηγός, εκδόσεις Βήτα, β’έκδοση,Αθήνα 1998.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.