Περί νεανικής (εφηβικής) ακμής

0
1096
χάλια, ε; 😛

Η κοινή ακμή εμφανίζεται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο είδος ακμής. Το ποσοστό κυμαίνεται περί του 80% κατά την έναρξη της ήβης. Τα στάδια της ακμής είναι τα εξής :

  1. Φαγεσωρική ακμή (ή μη φλεγμονώδης) / Παρατηρούνται μόνο φαγέσωρες (κλειστοί και ανοιχτοί) όσο αφορά την κλινική εικόνα της επιδερμίδας.
  2. Βλατιδώδης ακμή / Παρατηρούνται φαγέσωρες, βλατίδες και φλύκταινες (βλατιδοφλύκταινες – λίγες). Σε αυτή τη φάση οι βλατίδες είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη παρουσία ακνεικής βλάβης στο δέρμα.
  3. Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή / Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε ελάχιστους φαγέσωρες, βλατίδες,φλύκταινες και φυσικά πολλές βλατιδοφλύκταινες!
  4. Φλυκταινώδης ακμή / Σε αυτή τη φάση κυριαρχούν στην επιδερμίδα οι φλύκταινες αλλά συνυπάρχουν και οι βλατιδοφλύκταινες.
  5. Κυστική ή συρρέουσα ακμή / Οζίδια, κύστεις (φλεγμονώδεις), ουλές με ανωμαλίες και κατά ομάδες φαγέσωρες. Οι κύστεις είναι συνεννούμενες.

Βιβλιογραφική πηγή :  Αισθητική προσώπου σε 110 ερωτήσεις-απαντήσεις, Ελένη Νικολάου, εκδόσεις  Τυποθήτω – Γιώργος Δαρδάνος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.