HDTV (ή πολύ απλά τι πρόκειται να δουν τα μάτια μας σε λίγο καιρό)

0
817

High definition television (tv) είναι δυστυχώς για την Ελλάδα και δε για τους Έλληνες ένας σχετικά “πρωτόγνωρος” όρος… Λίγα λόγια για αυτή λοιπόν!

Περισσότερα pixel, μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερες λεπτομέρειες.
Περισσότερα pixel, μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ευκρίνεια της εικόνας είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη και η οπτική της είναι περίπου σαν και αυτή που έχουμε στο σινεμά. Τα χρώματα αποδίδονται με μεγαλύτερο βάθος και πιο πλούσια. Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στην αύξηση των pixels και των γραμμών σάρωσης. Τα formats 1080i, 1080p & 720p είναι μεγαλύτερα από αυτά που είχαμε και αντιπροσωπεύουν τα διεθνή standards.

Η HDTV 1080p διαφέρει από το σύστημα PAL (το σύστημα που χρησιμοποιούμε τώρα στην Ελλάδα) στον αριθμό των γραμμών σάρωσης και στα pixels ανά γραμμή. Για να καταλάβετε τη διαφορά σε αριθμούς η αντιστοιχία είναι : από 720χ576 pixels σε 1920χ1080 pixels! Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αντίθεση και η ευκρίνεια να είναι πολύ καλύτερη από πριν. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ήχο, ο οποίος είναι πολυκάναλος και πολύ μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Το διεμπλεκόμενο φορμά: η εικόνα σχεδιάζεται σε δυο φάσεις
Το διεμπλεκόμενο φορμά: η εικόνα σχεδιάζεται σε δυο φάσεις

Η διαφορά μεταξύ 720p & 1080p είναι στην ανάλυση. Το 720p έχει μικρότερη ανάλυση (1280 x 720).

Η διαφορά του 1080p από το 1080i είναι ο τρόπος απεικόνισης της εικόνας στην οθόνη. Η εικόνα του 1080p είναι πιο ξεκούραστη στο μάτι, αφού η σάρωση της εικόνας γίνεται προοδευτικά (η κάθε γραμμή περιγράφεται σειριακά). Αντίθετα, το 1080i εμφανίζει την εικόνα σε δύο φάσεις, πρώτα δηλαδή εμφανίζει τις μονές γραμμές και μετά τις ζυγές. Αυτή η μέθοδος λέγεται διεμπλεκόμενο φορμά (interlaced). Το μειονέκτημα της είναι ότι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κουράσει λίγο το μάτι του θεατή, το πλεονέκτημα της είναι κυρίως το χαμηλότερο κόστος και η μεγαλύτερη ευκολία στη μετάδοση σήματος, αφού ουσιαστικά περιέχει τη μισή πληροφορία.

1205831228053HD Ready vs Full HD: Πολλές τηλεοράσεις και προβολείς που κυκλοφορούν στην αγορά αναγράφουν κάτι από τα δύο, HD Ready ή Full HD. Η διαφορά είναι ότι τα HD Ready μοντέλα μπορούν να προβάλουν κάποιο από τα format του HDTV, όπως το 720p, σε ανάλυση ως 1366×768, ενώ οι Full HD προβάλουν το μέγιστο, δηλαδή 1920×1080 pixels (1080p).

Αυτή τη στιγμή για να απολαύσετε HDTV στην καλύτερη μορφή της, θα πρέπει να έχετε μια τηλεόραση FullHD, καθώς και ένα Blu-Ray Player ή HD-DVD Player, ή δορυφορικό δέκτη με συνδρομή σε κανάλια που εκπέμπουν σε 1080p. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη, π.χ. το YouTube  προβάλει video και σε FullHD.  Η ελληνική τηλεόραση ακόμα φαίνεται να έχει μέλλον…

(Φωτογραφίες: Sony.gr)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.