Καροτινοειδή – Carotinoids

0
1365
φάτε τα καλύτερα μαγειρεμένα για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών τους! (photo by Deb Roby)
φάτε τα καλύτερα μαγειρεμένα για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών τους! (photo by Deb Roby)

Τις τελευταίες μέρες λόγω πιο ορθής διατροφής έχω προσθέσει σχεδόν καθημερινά στο διατροφολόγιο μου καροτινοειδή…

Καροτάκια λοιπόν σε ωμή μορφή αλλά και σε μορφή βραστών πεντανόστιμων στον ατμό!

Είπα λοιπόν να γράψω ένα άρθρο για την κύρια ουσία τους (τι ακριβώς είναι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικό – τεχνική μορφή).

Λίγα λόγια λοιπόν (ή και περισσότερα). 🙂

Τα καροτινοειδή είναι άχρωμες ή έγχρωμες ουσίες, φυτικής προελεύσεως καλλυντικών δέρματος. Χωρίζονται σε δύο ομάδες :

  • Άχρωμα καροτινοειδή τα οποία αποτελούνται από φυτοίνη & φυτοφλουένιο (πολυενουδρογονάρθρακας). Η μορφή τους είναι γλοιώδη έλαια, χρώματος ωχροκίτρινου, αδιάλυτα στο νερό και φθορίζον στο ηλιακό φάσμα. Η χρήση τους είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στην ομοιοπαθητική ιατρική!
  • Έγχρωμα καροτινοειδή τα οποία περιλαμβάνουν τη β – καροτίνη (προβιταμίνη Α). Η προβιταμίνη Α βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα φυτά αλλά και σε πολλούς ζωικούς ιστούς. Απορροφά το ηλιακό φως. Επίσης περιέχεται και η κανθοξανθίνη(είναι λεπιδώδης κιτρινωπή ουσία)!

Το χρώμα της είναι βαθύ πορφυρό, δεν διαλύεται στο νερό στα οξέα και στα αλκάλια. Απορροφά οξυγόνο από τον αέρα (το όποιο έγχρωμο καροτινοειδές). Παράγουν άχρωμα ανενεργή προϊόντα. Το διάλυμα τους έχει κίτρινο χρώμα.

Χρησιμοποιείται σε φωτοπροστατευτικά και σε άλλα προστατευτικά του δέρματος ενώ έχει δράση αντιοξειδωτική δηλαδή δρα ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας αλλά και του οργανισμού μας γενικότερα… 😛

Προσοχή η υπερβολική κατανάλωση καροτινοειδών μπορεί να προκαλέσει κιτρινωπή χρώση της επιδερμίδας!

Αυτά τα ολίγα για τα καροτάκια κυρίως, σας αφήνω να πάω να τα φάω τώρα (μιαμ μιαμ).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.