Ελεύθερες ρίζες (free radicals) και αντιοξειδωτικά (antioxidants).

0
1675
  • A Coffee Bean
    A Coffee Bean

    Ελεύθερες ρίζες ή free radicals είναι: άτομα ή ομάδα ατόμων με τουλάχιστον ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο και ασταθές. Προσβάλλουν πλησιέστερα σταθερά μόρια. Όταν το προσβεβλημένο μόριο χάσει ηλεκτρόνιο, τότε καθίσταται το ίδιο ελεύθερη ρίζα.

Παράγονται φυσιολογικά εντός και εκτός των κυττάρων και συμβάλλουν στην οξείδωση τους δηλαδή στην κυτταρική  γήρανση – καταστροφή τους.

  • Αντιοξειδωτικά ή antioxidants καλούνται οι οργανικές ενώσεις όπως για παράδειγμα: οι βιταμίνες A, C, E και τα καροτενοειδή.

Η δράση τους είναι στα σταθεροποιούν και να προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, δίνουν το / τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν.

Πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση έχουν οι φυσικοί χυμοί φρούτων, το λευκό και το πράσινο τσάι, ο καφές και ο κρόκος Κοζάνης (σαφράν ή saffron).

(Photo by Joe Lencioni)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.