Ηλίαση ή θερμοπληξία;

0
1440

Ελλάδα, χώρα με πολύ πολύ ήλιο…Έλληνες (και μη)…αχόρταγοι για πολύ ήλιο (και όχι μόνο)….

711161806_fcf773a330Προσοχή κινδυνεύουμε κατά τους θερινούς μήνες από ηλίαση και θερμοπληξία!

Ξέρετε τι είναι και τις διαφορές τους; Μήπως είναι καιρός (Αύγουστος full άδεια) να μάθετε;;

  • Ηλίαση είναι : η παρατεταμένη έκθεση του ατόμου στον ήλιο (ηλιακή ακτινοβολία). Ο ασθενής νιώθει αδιαθεσία, ανορεξία, ναυτία, ίλιγγο και πονοκέφαλο. Το δέρμα γίνεται θερμό και στεγνό.

Πρέπει να μεταφερθεί ο ασθενής σε μέρος δροσερό. Αφαιρούνται τα ρούχα, του κάνουμε αέρα και ραντίζουμε το πρόσωπο με νερό μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Χορηγούνται πολλά υγρά αλλά όχι οινοπνευματώδη. Σκεπάζουμε το άτομο με στεγνό σεντόνι.

  • Θερμοπληξία είναι : η υπερθέρμανση του οργανισμού από την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε αυτόν. Μπορεί βεβαίως να παρουσιαστεί θερμοπληξία από θερμά ρούχα, κατανάλωση αλκοόλ, καρδιακές παθήσεις, ανεπάρκεια νερού στον οργανισμό (αφυδάτωση), παχυσαρκία και έντονη εργασία σε θερμό περιβάλλον. Ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, σπασμούς και κώμα. Πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος. Αφαιρούνται τα ρούχα, τοποθετούμε κρύα επιθέματα στο μέτωπο (κομπρέσες), χορηγούμε πολλά υγρά χωρίς αλκοόλ και σκεπάζουμε με βρεγμένο σεντόνι.

Ελπίζω να μη σας τύχει, αλλά καλού –  κακού ας γνωρίζετε τι είναι σε περίπτωση που πρέπει να βοηθήσετε. Πάντοτε πρέπει να καλέστε άμεση βοήθεια (τηλ: 166) ή και γιατρό….

(Photo by jalalspages)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.