Βιταμίνη C

0
1439

Η βιταμίνη C είναι γνωστή και ως η βιταμίνη κατά του κρυολογήματος.

1562063014_e9ba6dd959Η βασική της λειτουργία είναι η δημιουργία κολλαγόνου*, μίας πρωτεϊνικής φύσεως ουσία.

Η βιταμίνη  C προλαμβάνει την αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου (και για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C  ταυτόχρονα για να αυξήσουμε την απορρόφηση της βιταμίνης όσο το δυνατόν περισσότερο).

Επίσης βοηθά στην επούλωση των πληγών και στη συγκόλληση των οστών (λόγω του κολλαγόνου). Βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών και σε τσιμπήματα – επαφή με δηλητηριώδη φυτά καθώς και σε πυρετό από αλλεργική αντίδραση. Η καλή υγεία των ματιών οφείλεται στη λήψη της βιταμίνης  C.

Τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης C είναι πιο οφθαλμοφανή από ότι νομίζετε…Όταν χτυπάτε και μελανιάζετε εύκολα, όταν ματώνουν τα ούλα σας κατά τη διάρκεια βουρτσίσματος των δοντιών ή ακόμα και χωρίς το βούρτσισμα. Όταν οι πληγές σας δεν επουλώνονται γρήγορα…μήπως  τότε θα πρέπει να λάβετε βιταμίνη C ; Βεβαίως πιο σοβαρά προβλήματα από την έλλειψή της θα παρατηρήσετε όταν οι κλειδώσεις σας πονάνε, έχετε αρχίσει να έχετε μολύνσεις στα μάτια και βεβαίως τα οστά είναι ευπαθή σε σπάσιμο ή σε ευαισθησίες.

Σε περίπτωση που λάβετε ασπιρίνη καλό είναι να το συνδυάσετε με τη λήψη βιταμίνης C, γίνεται πιο αποτελεσματική έτσι.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι:

Πράσινη πιπεριά γλυκιά (τρεις φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη απο ένα πορτοκάλι), πορτοκάλι,γκρέιπφρουτ και γενικά εσπεριδοειδή φρούτα, ωμό λάχανο, φασόλια ξερά, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών κ.α

Μην ξεχνάτε πως και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο οργανισμός μας έχει αυξημένη ανάγκη από βιταμίνη C.

*(η οποία συντελεί στην σταθερότητα των κυττάρων δηλαδή στο να διατηρεί το δέρμα και τα οστά υγιή)

(Πηγή του άρθρου: Φυσικές βιταμίνες, Tobby  Hempel, εκδόσεις Erian. Φωτογραφία: Leo Reynolds)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.