Λίπη και Υδατάνθρακες / Θερμίδες

1
1105

Τα λίπη και οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια (δύναμη) που μετριέται σε θερμίδες.

Οι θερμίδες είναι:

η λειτουργία και η κίνηση του οργανισμού, η κάθε δραστηριότητά του, η κάθε καύση ενέργειας  που κάνει η οποία προϋποθέτει ενέργεια δηλαδή δύναμη σωματική.

Προσλαμβάνουμε ενέργεια μέσω των τροφών για να κάνουμε καύσεις και να παραχθεί ενέργεια!

Η απαραίτητη αυτή ενέργεια αντλείται από τις τροφές και μετριέται σε θερμίδες. Η περιεκτικότητα  των τροφών σε θερμίδες καθορίζει τη θρεπτική και θερμιδική τους αξία.

Photo by juhansonin
Photo by juhansonin

Τροφές πλούσιες σε θερμίδες είναι (κατά σειρά προτεραιότητας) : τα έλαια και τα λίπη, τυριά πλούσια σε λιπαρές ουσίες, τα άλευρα και τα ζυμαρικά, το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Φρούτα και λαχανικά περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες!

Η μεγάλη ή η μικρή περιεκτικότητα των τροφών σε  θερμίδες καθορίζει τις παχυντικές τους ιδιότητες.

Λίπη :

Τα λίπη πρέπει να τα παίρνουμε σε μέτριες ποσότητες και σε εντελώς ορισμένη σύνθεση (προ πάντων σαν ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως βούτυρο & λίπος ζωικό, ελαιόλαδο και λοιπά φυτικά έλαια). Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, η συνεχής ανταλλαγή της ύλης στον οργανισμό δεν μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.

Η μεγάλη χρήση λίπους πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να γίνει αιτία πολλών ασθενειών όπως : καρδιακές και κυκλοφοριακές ενοχλήσεις – παθήσεις, υπέρταση κ.α

Υδατάνθρακες :

Οι υδατάνθρακες είναι  σχεδόν αποκλειστικώς συστατικά στοιχεία φυτικών ειδών διατροφής όπως το άμυλο προερχόμενο από τα σιτηρά, και το σάκχαρο όπως η κοινή ζάχαρη αλλά και των σακχάρων που περιέχονται στα φρούτα. Βεβαίως το πλουσιότερο τρόφιμο σε συγκεντρωτικότητα υδατανθράκων είναι το ψωμί. στο οποίο η ποιότητα διαφέρει από τον τρόπο όπου και αλέθεται το σιτάρι. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό και περισσότερα λευκώματα, λίπος και ορυκτές ουσίες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.